Moderaterna i Nyköping öppnar för SD-dialog

Moderaterna i Nyköping kan tänka sig att söka stöd för sin politik från Sverigedemokraterna. – Jag tror på dialog snarare än utfrysning, säger oppositionsråd Anna af Sillén (M).

23 januari 2017 00:00

I torsdags gav moderatledaren Anna Kinberg Batra det historiska beskedet att Moderaterna bryter isoleringen av Sverigedemokraterna.

Moderatledaren vill dessutom att Alliansen lägger fram en gemensam budget redan till hösten 2018 och är beredd att fälla regeringen med hjälp av SD. Men Moderaterna är inte beredda att inleda ett regeringssamarbete med SD.

Även på det lokala planet öppnar Anna Af Sillén (M) för att söka stöd hos Sverigedemokraterna.

– Inför nästa val kommer jag jobba för att få majoritet i Nyköping tillsammans med våra Allianspartier. De är våra aktuella samarbetspartners. Sedan kommer jag jobba för att få mesta möjliga stöd från samtliga övriga partier för våra förslag.

I dag har S, V och MP egen majoritet i Nyköping.

Om vi får en liknande situation i Nyköping efter valet 2018 som på riksdagsplanet i dag – att Alliansen är mindre än vänsterblocket men med stöd av SD är ni större – är ni beredda att ta makten då?

– Vi är beredda att ta makten tillsammans med Allianspartierna. SD och V är två partier som står väldigt långt ifrån oss, värdegrunds och -idémässigt. Fram till valet kommer jag jobba för den bästa möjliga politiken i Nyköping och hoppas att det ger Alliansen majoritet.

SD kom in i riksdagen 2010 och har sedan dess varit isolerade pågrund av sina nazistiska rötter och skandaler.

Tycker du att SD är ett rasistiskt parti?

– Ja, jag delar inte alls SD:s värdegrund men vi har att hantera att svenska folket har röstat in dem i riksdagen och även här lokalt. Jag tror på dialog snarare än utfrysning, säger Af Sillén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa