Antalet chefer ökar i Sörmland

Sedan 2014 har andelen anställda som är chefer i Sörmland ökat med knappt 700 personer visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Antalet anställda som är chefer har ökat i Sörmland.

Antalet anställda som är chefer har ökat i Sörmland.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Sörmland2019-11-13 10:03

2017 var runt 7 733 personer av alla anställda i Sörmland chefer eller arbetsledare. Det är en ökning på 9,6 procent sedan 2014. Det är också 7,3 procent av det totala antalet anställda. 2014 var antalet chefer runt 7 053 vilket då var 6,9 procent av de anställda. Anna- Greta Gårdling som är chef för Ledarnas a-kassa berättar att det är många chefer som väljer att inte bli medlemmar i a-kassa. 

– Det vi märker är att det är många som väljer bort ett medlemskap i a-kassa. Om de blir av med jobbet är det lite tråkigt, för då har man ju inte någon ersättning alls, säger Anna- Greta Gårdling. 

Hon tror att anledningen till att chefer väljer att inte gå med i a-kassan kan bero på att de har en hög lön. 

– Jag tror att många högre chefer ofta har en relativt bra lön och tänker att om jag blir arbetslös så klarar jag mig och de flesta tror att de inte kommer att ha några problem att få ett nytt jobb. Sen har vi många yngre som får sitt första chefsjobb och av olika skäl väljer bort det.

De två län som har störst procentuell ökning av chefer är Gotland och Kronoberg. I Gotlands län är det en ökning på 13,7 procent och i Kronoberg en ökning på 13,2 procent. Det enda länet som har fått en minskning av antalet chefer är Västernorrland. Där var det en minskning med 0,6 procent. I Gnesta var antalet chefer 7 procent 2017. I Oxelösund var det 6,9 procent och i Trosa 8,3 procent. I Nyköpings kommun var samma andel 8,0 procent. Statistiken från SCB har sammanställts av Ledarnas A-kassa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!