Delårsrapport het potatis på fullmäktige

Årets sista kommunfullmäktige gav bland annat en rejäl debatt kring den delårsrapport som bland annat prickats från revisionen.

Stadshuset i Nyköping.

Stadshuset i Nyköping.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköping2019-11-12 16:04

Punkt fem på tisdagens dagordning var den det hettade till mest kring. Den svaga ekonomin i Nyköpings kommun, hur läget behandlats och om delårsrapporten för årets åtta första månader upprättats enligt god sed.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström, S, fick återigen konstatera att läget är mer bekymmersamt för Nyköping än jämförbara kommuner.

Han menade att revisionsrapporten ska de styrande svara på, men menade att det inte är säkert att man håller med om allt, efter att man pratat igenom läget med ekonomiavdelningen.

Sofia Hallgren Remnert, Liberalerna, menade att det inte håller med "osthyvelsförslag" som anställningsstopp och inköpsstopp utan att det krävs rejälare tag.

Oppositionsrådet Anna af Sillén, M, hade flera punkter på vad hon ville se, som bland annat att stärka upphandlingsarbetet och få fler människor i arbete och undrade samtidigt vad de styrande partierna gjorde i frågan. Hennes partikamrat Tommy Jonsson undrade om det var rimligt att kommunstyrelseordföranden kunde se tvetydighet i rapporten.

Det blev dock enighet om att godkänna delårsrapporten, även om den inte ansågs vara korrekt upprättad i alla led.

Vid sidan om detta fick oppositionspartierna igenom en återremiss i frågan om Kristdemokraternas förslag om att lägga upp en tydligare plan för att äldre som bor på särskilda boenden eller som omfattas av hemtjänst ska kunna vistas mer utomhus varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!