Gav "knarkbjörnar" till kompisarna – 15-åring döms

I början av sommaren slog Nyköpingspolisen larm om att godisliknande narkotika var i omlopp bland ungdomar. Nu har en 15-åring dömts efter att ha gett knarkpreparerade gummibjörnar till sina kompisar.

1 augusti 2019 10:10

Tipsen om den nya ungdomsdrogen började strömma in till polisen i maj och vid samma tidpunkt fördes två ungdomar till sjukhus efter att ha ätit godisbjörnar, preparerade med det narkotikaklassade ämnet tetrahydrocannabinol (THC).

En 15-årig pojke åtalades för narkotikabrott efter att försett två jämnåriga kompisar med knarkbjörnar. Själv har han berättat att han fick pengar av sina vänner och därefter sökte upp en person som sålde narkotikan. 15-åringen var medveten om att godiset innehöll THC, han köpte tre björnar och gav sedan två av dessa till sina kompisar.

Förutom den beskrivning av händelsen som 15-åringen själv har gett så finns även en sms-konversation som styrker åtalet, anser Nyköpings tingsrätt som dömer pojken för narkotikabrott.

Kring bedömningen att det är att narkotikabrott av normalgraden och inte ett ringa brott, resonerar tingsrätten såhär:

"Ringa brott bör i huvudsak vara förbehållet gärningar som består i eget bruk eller innehav för eget bruk. Med hänsyn till omständigheterna ska gärningen bedömas som narkotikabrott av normalgraden."

15-åringen döms även för brott mot knivlagen eftersom man påträffade en mindre kökskniv i hans skåp på skolan där han går, detta efter en husrannsakan som genomfördes. Däremot frias han från ett ringa narkotikabrott (eget bruk).

Pojkens straff blir 20 timmars ungdomstjänst.

Ytterligare en förundersökning kopplad till knarkbjörnarna pågår sedan tidigare, men i det fallet har det inte väckts åtal än.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson