Näringsliv: "Borde inte påverka så mycket"

Ryanairs nedläggning av basen på Skavsta borde inte påverka det lokala näringslivet så mycket. Men det hade varit mycket värre om man slutat flyga helt till och från Nyköping.

Ryanair lägger ner sin bas på Skavsta i mars 2020.

Ryanair lägger ner sin bas på Skavsta i mars 2020.

Foto: Malén Eneberg

Nyköpings kommun2019-12-04 14:46

Under onsdagen kom ett pressmeddelande från flygbolaget Ryanair där de berättar att de tänker stänga ner sin bas på Skavsta i mars 2020. Ryanair är det flygbolag som har flest flygningar till och från flygplatsen utanför Nyköping.

Till en början gjorde många tolkningen att Ryanair skulle stänga ner sin verksamhet på Skavsta helt, men så var inte fallet.

– Min spontana tanke är att det är väldigt tråkigt för de som satsar på att utveckla Skavsta som flygplats. Vi har blivit lite beroende av en stor aktör och då blir det oerhört sårbart, sa Hans Rainer, som är näringslivsansvarig vid Oxelösunds kommun samt vd för Nyköpingsregionen, i ett förstaskede.

Han hann bli orolig för hur det skulle påverka det lokala näringslivet om Ryanair slutade flyga helt till och från Skavsta. Han forskade själv en del i ärendet och när det hela klarnade blev han lättad.

– Nu vet vi att det är basen som försvinner tillfälligt. Då kan det innebära att vissa morgonavgångar och kvällsankomster uteblir, då flygplanen måste starta någon annanstans ifrån och sedan komma hit och vända mitt på dagen. Men det borde inte påverka oss så mycket, säger Rainer.

Karta: Stockholm Skavsta Flygplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!