Nu presenteras nytt förslag för Nöthagen

Husen blir lägre i det nya bostadsområdet vid resecentrum - samtidigt kan 300 fler bostäder byggas, enligt det nya förslaget.

Utsikt från Norra Bangårdsgatan. Lägenhetshusen till vänster blir mellan tre till fyra våningar höga efter de synpunkter som inkommit.

Utsikt från Norra Bangårdsgatan. Lägenhetshusen till vänster blir mellan tre till fyra våningar höga efter de synpunkter som inkommit.

Foto: Illustration: Nyréns arkitektkontor

Nyköping2019-11-13 06:22

Dagens industriområde ska ge plats åt ett helt nytt bostadsområde mellan Wedholmsbron och Norra Bangårdsgatan, strax intill järnvägen. Det elva hektar stora området är detaljplanerat för industri och i fjol gick ett förslag till ny detaljplan ut på samråd till berörda organisationer, myndigheter och boende i närområdet.

Åsikterna har varit många och sammanlagt har 36 synpunkter lämnats in till kommunen som har reviderat förslaget. 

– Det har varit lite mer synpunkter än vid en genomsnittlig plan och det känns ganska väntat, med tanke på att det är ett stort område, säger planarkitekt Sofia Buhrgard.

Hon fortsätter:

– Vi har gjort kompletterande utredningar där vi har tittat närmare på flera synpunkter, sedan har det inte alltid resulterat i ändringar i planen. Det är ganska många små ändringar.

Framförallt har det funnits synpunkter kring höjden på de lägenheter som är tänkta att byggas närmast de befintliga villaområdena, och kommunen har lyssnat.

Enligt det uppdaterade förslaget sänks de nya bostadshusen närmast Norra Bangårdsgatan och ska istället byggas i tre eller fyra våningar. Även de hus som byggs längs Blommenhovsvägen sänks till maximalt fem våningar. 

Men i andra delar av området ska det byggas betydligt högre, vissa av husen blir upp till tio våningar. I Nöthagen planeras det även för skolor, restauranger, företagslokaler, torg och grönområden. Dagens industribyggnationen ska samtidigt delvis bevaras, på Slakthus- och Wedholmsområdet.

Jätteprojektet har vuxit genom åren. 2017 planerade man för 800 bostäder, i det förslag som gick ut på samråd i fjol var siffran 1 300 och nu tillkommer ytterligare bostäder. För även om det blir färre våningar i vissa av husen så finns det plats för 1 600 bostäder i det nya förslaget. Detta eftersom måttet på en genomsnittlig lägenhet har minskats, från 78 till 65 kvadratmeter.

– Men det här en uppskattning och vi styr egentligen inte hur stora lägenheterna får vara. Det kan bli både fler eller färre än 1 600, säger Sofia Buhrgard.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Nyköpings kommun har sammanträde nästa tisdag (19 november) och då förväntas man ta beslut om att skicka ut det reviderade förslaget för granskning då berörda parter har möjlighet att tycka till igen, innan planen slutligen kan antas i kommunfullmäktige om den inte överklagas.

Ritning över Nöthagen. Tre signaturbyggnader har bland annat ritats in, tanken är att de ska vara lite mer framträdande i området.
Ritning över Nöthagen. Tre signaturbyggnader har bland annat ritats in, tanken är att de ska vara lite mer framträdande i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!