Restaurangägare hade svart arbetskraft

En restaurangägare från Nyköping står åtalad för två fall av brott mot utlänningslagen. Två anställda saknade arbetstillstånd.

En restaurangägare i Nyköping står åtalad efter att ha använt sig av svart arbetskraft. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med restaurangen i texten att göra.

En restaurangägare i Nyköping står åtalad efter att ha använt sig av svart arbetskraft. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med restaurangen i texten att göra.

Foto: Mats Andersson/arkiv

Nyköpings kommun2019-10-19 06:30

I förundersökningen framkommer att gränspolisen genomförde en arbetsplatskontroll på den aktuella restaurangen i centrala Nyköping den 10 september. Vid kontrollen påträffades en av de anställda männen. Han omhändertogs och i samband med det fick polisen information om att det fanns ytterligare en man som arbetade olovligt där. 

Det fick polisen att göra ett återbesök den 11 september, då även den mannen påträffades. Han hade polskt uppehållstillstånd, vilket gjorde att han fick vistas i Sverige, men inte arbeta här. Båda männen utvisades och har fått ett återreseförbud på tre respektive två år. 

I förhör med en av männen framkom att restaurangägaren kommit i kontakt med honom via en gemensam bekant på Facebook. Han ska ha arbetat en vecka innan polisen kom och hämtade honom. 

Båda männen bodde tillsammans i en lägenhet som restauranginnehavaren äger. Ägaren menar att arbetstillståndet för den ena mannen inte hunnit anlända före polisen kom på besök. När det gäller den andra mannen uppger ägaren att han trodde att den mannen också hade polskt uppehållstillstånd och att han därför fick arbeta på restaurangen. 

Restauranginnehavaren uppger i polisförhör att han inte visste att han gjorde någonting olagligt, men har samtidigt erkänt brott. 

Per Persson är avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket. Han säger att facket får in omkring 10 000 förfrågningar från restauranger varje år för att bekräfta att verksamheten bedrivs under schysta villkor. När Migrationsverket får in en ansökan om arbetstillstånd begär de i sin tur ut verifikationen från fackförbundet.  

Men långt i från alla arbetsgivare blir godkända för att ha bra villkor. 

– Det förekommer att arbetsgivare tvingar anställda att följa med till bankomaten för att ta ut pengar som de själva tjänat in. Skulle de klaga är risken att de får sparken och hittar de inget nytt jobb inom två månader blir de utvisade. Många stannar dock kvar i landet och lever som papperslösa. Roten till det här är hänsynslösa arbetsgivare som inte drar sig för att utnyttja de här människorna, säger Per Persson.

I dagsläget är det arbetsgivarna som bedömer om det finns ett arbetskraftsbehov. Tidigare låg den uppgiften på länsstyrelserna. Lagen som reglade det ändrades 2008. Per Persson menar att det bidragit till att de som vill arbeta i Sverige får göra det under sämre villkor. 

– På grund av att de borgerliga partierna införde den här nya lagen fråntogs de här människorna möjligheten att kunna säga ifrån. För oss är det viktigt att de människor som kommer hit ska kunna försörja sig. Men problemet är dessa hänsynslösa arbetsgivare, säger Per Persson och fortsätter: 

– Generellt är det bra att vi har en arbetskraftsinvandring eftersom det breddar vår kompetens i branschen. Men inte om de får gå omkring och bli utnyttjade. Vi företräder våra medlemmar i de fall vi får reda på felaktigheter, även om de inte har arbetstillstånd, och jag kan konstatera att det är ett problem med att folk utnyttjas.

Förra året infördes en lag om människoexploatering. Det innebär att det blev förbjudet att utnyttja människor som arbetar under uppenbart orimliga villkor. 

– Det ska bli intressant att se hur lagen hanteras och om det kan leda till en förbättring, säger Per Persson.

Åklagaren i det specifika fallet yrkar att restaurangägaren ska betala 46 500 kronor i böter.

De två männen arbetade på restaurangen nästan en vecka, respektive nästan två veckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med den aktuella restaurangen att göra.
De två männen arbetade på restaurangen nästan en vecka, respektive nästan två veckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med den aktuella restaurangen att göra.
Människoexploatering

Sedan den 1 juli 2018 är det straffbart att ägna sig åt människoexploatering. Det syftar till att utnyttja människor genom tvångsarbete, tiggeri eller arbete under uppenbart orimliga villkor. Villkoren kan till exempel handla om oavlönat arbete eller oacceptabla säkerhetsrisker. 

Dessutom har straffen för människohandel och koppleri skärpts. 

Straffet för människoexploatering är fängelse i högst fyra år. Är brottet grovt innebär det fängelse i lägst två år och högst tio år. 

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!