Ordförande Thorwaldsson lämnar över klubban

Han har varit ordförande för LO i snart åtta år, men till sommaren är det över. Karl-Petter Thorwaldsson har älskat uppdraget, men ser fram emot att lämna rampljuset.

Det ska bli skönt att komma ut i den stora okändheten, säger han.

26 december 2019 08:30

I över 40 år har Karl-Petter Thorwaldsson hållit i ordförandeklubban på ett eller annat sätt. Som 13-åring blev han SSU-ordförande i Kosta, sedan har det smattrat på. Ordförande i kretsen, i distriktet och till sist i hela SSU-förbundet. Sedan ordförande i ABF och från 2012 i LO.

Det har gått som på räls, med avtalsrörelser och opinionsbildning och årliga lönelyft för medlemmarna. Han gillar att vara ute i landet och träffa medlemmarna, ”slänga käft” och få med sig historier som han sedan kan ta med sig som energi in i nästa möte.

Det tycker jag tyvärr politikerna saknar i dag. De har inget kött och blod i sina berättelser, bara något slags system som folk ärligt talat skiter i. På det sättet tycker jag att det fackliga är mycket roligare.

Löner en nyckelfråga

Frågor som engagerar honom lite extra handlar om egenmakt och klimatomställning. Med egenmakt syftar han på att människor ska ha möjlighet att bestämma över sitt livsöde, vilket gör lönerna till en nyckelfråga. Klimatengagemanget förklarar han med sitt intresse för djur och natur. Han är övertygad om att industrin har mycket att bidra med i jakten på ett grönare samhälle.

När han nu summerar tiden på posten är han nöjd med att arbetslösheten är lägre och lönerna högre än när han tillträdde. Nu arbetar han med pensionsfrågan och har gott hopp om framgång. Över huvud taget verkar det vara en nöjd LO-ordförande som planerar sin avgång.

Och inga skandaler?
Inte än. Ta i trä, skrattar han.
Jag tror faktiskt att en sak som har gjort det lite lättare är att jag för 15 år sedan valde att inte dricka alkohol. Om man tittar på allt som sker och vad som står i tidningarna så är det fortfarande ofta alkohol involverat i skandaler. Omdömet verkar försvinna.

Mamman har koll

Han beskriver sig som en arbetargrabb från Kosta, mamma var damfrisörska och pappa var glasarbetare.

Jag kan säga att det inte bara var fördelar med att ha en mamma som var damfrisörska i Kosta. Hon hade rätt bra koll på vad vi höll på med, man fick akta sig.

Hade Karl-Petter varit några år äldre hade förmodligen också han börjat på glasbruket efter nian. Men nu hann det bli ekonomisk kris och anställningsstopp i glasriket. Han gick gymnasiet i stället och blev metallarbetare. Sedan 1983 har han antingen jobbat i industrin eller med fackliga uppdrag för IF metall, fram till att han blev LO-ordförande.

I den fackliga sfären blir han nog kvar tills vidare. Karl-Petter Thorwaldsson må avgå som LO-ordförande men vice-posten i Världsfacket ser han fram emot att behålla. Han har i några år engagerat sig i frågan om det så kallade Kafala-systemet, som binder migrantarbetare vid en arbetsgivare i många länder i Mellanöstern och i princip gör dem rättslösa. Efter sommaren tänker han lägga mer tid på det.

Vill slippa fokus

Sedan finns ju också ett sommarställe i Södermanland, där Thorwaldsson får utlopp för sina hobbyer. Under ordförandeskapet i LO har han bara kunnat ha en bikupa, nästa sommar kan det bli fyra. Grönsaksodlingen hoppas han också kunna trappa upp. För även om han har svårt att komma på ett roligare jobb än LO-ordförande, så är det också ett uppdrag som ockuperar hjärnan större delen av dygnet.

Dessutom frestar det på att stå i centrum ständigt och jämt.

 Man har ju en omvärld som tittar på en och bedömer en hela dagarna. Det är svårt att inte påverkas av det och bli dryg av att ha allt fokus på sig hela tiden. Så det känner jag – åh vad skönt att komma ut i den stora okändheten!
Fakta

Namn: Karl-Petter Thorwaldsson.

Fyller: 55 år den 26 december 2019.

Gör: Ordförande i LO sedan 2012. Avgår vid LO-kongressen i juni. Vice ordförande i Världsfacket, IFS. Ordförande i Folksam och ambassadör för FN:s globala mål nr 8 om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Bor: I en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm och i ett gammalt skolhus i Södermanland.

Familj: Sambo med Carina sedan 1998. Två vuxna barn och ett ”bingo-barn” (Carinas).

Så firar jag födelsedagen: ”Mina ungar brukar ge mig biobiljetter i julklapp som vi använder på min födelsedag. Eftersom min sambo hatar 'Stjärnornas krig' och andra block busters så brukar vi passa på att se sådana filmer då.”

Om att fylla 55: ”Åren går fort. Alla säger att man ska börja tänka på sin ålderdom, men nej, jag är inte där än. Mitt i steget, känns det som.”

Läser: ”Jag brukar försöka läsa alla Augustprisnominerade böcker så det har jag gjort i höst. Den långa biografin om Selma Lagerlöf är så himla fin och vinnarboken 'Ålevangeliet' träffade rakt i hjärtat.”

Tittar på: "Tv-serier. Nu senast 'The Loudest voice' och tredje säsongen av 'The Crown'.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Eijde/TT