Skärgårdskommunen tar bort farled

Mellan grynnor och grund ska nyblivna båtplatsinnehavare i Ramdalshamnen ta sig fram utan sjömärken som varnar för de förrädiska grunden. I alla fall om kommunen skrider till verket med sina planer, som nu överklagas av båtägare.

8 juli 2016 20:48

För att ta sig ut på öppet hav från Ramdalshamnen gäller det att veta vart farorna ligger. Sedan 1970-talet har Oxelösundsborna Björn Toll och Bo Jender kört båt längs sträckan och har sett flera gå på grund genom åren. Om utprickningen försvinner är de oroliga för att fler olyckor kan inträffa.

För vad som kan skymta fram vid lågvatten ligger dolt under ytan när sjön stiger. På sjökortet är grunden utmärkta och sjömärken indikerar genom hela sundet vart farorna finns.

Men efter semestrarna kommer sjömärkena plockas bort, något som förbryllar båtägare i området. Kommunen har nämligen fått tillstånd av Transportstyrelsen att dra in leden, med motiveringen att utmärkningen av de lömska grunden inte längre behövs.

Rent nonsens tycker Björn Toll och Bo Jender, som har överklagat beslutet.

– Frågan är om de någonsin har varit här, säger Bo Jender.

Han tycker att beslutet att lägga ned farleden till Ramdalshamnen med dess grynnor och grund rimmar illa med Oxelösunds marknadsföring som skärgårdskommun.

Tommy Hagman, som också har båt i hamnen, har stor användning av sjömärkena och är förvånad över kommunens beslut.

– Helt klart! Det är många som går i när man ska ut på sjön. Skulle man ta bort farleden skulle det smälla rejält på några ställen, säger han.

Sedan i vintras äger och förvaltar det kommunala bolaget Kustbostäder småbåtshamnarna och kommunen satsar på att vara en attraktiv båtkommun. Men beläggningen är låg och i Ramdalshamnen, med omkring 400 båtplatser, står många fortfarande tomma.

– Om vi ska ha helt nya båtägare som kommer till hamnen måste förutsättningen vara att man hittar in. Jag skulle inte rekommendera dem att gå in här utan märken, säger Bo Jender.

Flera av grunden ligger mitt i sundet där långgrunda badstränder gör sträckan smal att navigera på.

– Det här är den viktigaste pricken om man kommer utifrån. Går man på så fastnar man på den här bergsryggen. Vi har dragit loss flera båtar som har fastnat, säger Björn Toll och pekar ut ett av grunden.

– Oxelösund profilerar sig som en skärgårdskommun. Då kan man inte lägga ner leden, säger Björn Toll.

Varken Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) eller Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Inge Ståhlgren (S) har fått information om kommunens beslut att dra in leden och vill inte uttala sig om saken. Ansvariga tjänstemän gick inte at nå under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!