Snabb process när budget klubbades

Det gick snabbt när majoritetens förslag till budget, för de kommande tre åren, klubbades igenom på kommunfullmäktige i Oxelösund under onsdagskvällen. – Så här fort brukar det inte gå, säger Dag Bergentoft (M).

21 september 2016 21:54

Både oppositionen och majoriteten vill satsa på bostadsbyggande och utbildning i sina budgetar när inflyttningen till kommunen ökar och bostadsköerna är långa. De båda budgetarna skiljer sig inte så mycket åt slog talare från opposition och majoritet fast under kommunfullmäktige.

– Det är många delar där vi är överens och det är en styrka. Vi har haft en bra dialog med alla gruppledare sedan i februari, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Även alliansens Bo Höglander (C) erkände från talarstolen att likheterna var många och även Dag Bergentoft (M) höll med. Men både alliansen och majoriteten påpekar samtidigt att det finns skillnader.

– Vi vill sälja delar av den kommunala marken och fastigheter för att snabbt kunna komma igång med bostadsbyggandet. Dessutom frigör det pengar som vi kan använda framöver vid olika investeringar, säger oppositionsråd Dag Bergentoft (M).

I alliansens budget finns en post på åtta miljoner för 2017 för särskilda projektkostnader, som ska kunna användas när det dyker upp särskilda behov. Som exempel tar Bergentoft att en oförutsedd sanering av mark kan uppstå. Projektkostnadsposten är majoriteten emot.

– Det är bättre att få in de pengarna i redan befintliga nämnder. Det här förslaget skulle bara skapa onödiga administrativa kostnader, säger Catharina Fredriksson (S).

En skiljelinje är också valfrihet inom hemtjänsten. Något som oppositionen vill lägga två miljoner på att införa de närmsta tre åren men som inte finns med i majoritetens budget. Något som flera talare berörde var att Alliansen lägger en budget med lägre överskott än majoriteten.

– Vi är inte kända för att ha spenderbyxorna på men nu är det ett bra läge när vi behöver satsa på bostadsbyggande och skolan, säger Dag Bergentoft (M).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa