Refillsystem i Oxelösund får in mångmiljonkapital

Sörmlandsfonden och fyra privatinvesterare som ingår i fondens nätverk går in med miljonkapital i företaget Refillsystem i Oxelösund AB.

21 januari 2017 20:30

‒Med nya delägare får vi både kapitaltillskott och kunskap, säger företagets vd Ronny Hjelm.

Det Oxelösundsbaserade företaget har med sitt varumärke Reluminus utvecklat Svanenmärkta värmeljus. Till hösten lanseras även Svanenmärkta gravljus och marschaller och andra liknande produkter.

Idén till de patenterade ljuskopparna fick företagets grundare när de såg hur mycket aluminium från vanliga värmeljuskoppar som slängdes i soporna. De tog patent på sin nya lösning med återanvändbara värmeljuskoppar och idag, snart tre år efter att försäljningen drog i gång, finns värmeljusen att köpa i butiker i hela Sverige. Några av återförsäljarna är rikstäckande kedjor som Clas Ohlson, Åhléns och Indiska.

Konceptet innebär att återanvändbara ljuskoppar i plast eller glas fylls på med miljömärkta stearinpuckar. Därmed minskar den negativa klimatpåverkan.

En av de nya affärsänglarna som går in med kapital är Nyköpingsföretagaren Ahmad Eid, som även kommer att ingå i en ny styrelse. Sedan tidigare har bolaget också investerare som familjen Kamprad i ryggen.

Framöver har företaget planer på att flytta all tillverkning till Sverige, från dagens produktionsenheter i Lettland och Kina. Planer finns även på att utöka försäljningen till andra branscher som hotell och restaurang samt presentreklam.

‒Vi ser potential att växa enormt mycket. Det finns en väldigt stor marknad, vi har bara nosat på det ännu, säger Ronny Hjelm.

Sörmlandsfonden, som ägs av Sörmlands sparbank, Sparbanken Rekarne och Länsförsäkringar Södermanland, investerar i länets tillväxtbolag. Fonden kan tillsammans med privatinvesterare gå in med affärskapital på en till fem miljoner kronor. Sörmlandsfondens affärsänglar är privata investerare som bidrar med pengar och kunskap till nystartade företag.

Miljömärkta ljus

I Sverige används omkring 18000 ton ljus per år. De flesta tillverkas av paraffin, som i brinnande form har negativ inverkan på både hälsa och växthuseffekten. Svanenmärkta ljus innehåller istället stearin, som inte belastar miljön på samma sätt. Källa: Svanen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa