Saab-rättegång inleds mot bolagstoppar

I dag startar den omfattande rättegången mot flera Saab-toppar som misstänks för grova ekonomiska brott. Oxelösunds-profilen och tidigare Saab-vd:n Jan Åke Jonsson är en av dem som står åtalade.

23 januari 2017 22:00

På tisdagen inleds den så kallade Saab-rättegången vid Vänersborgs tingsrätt. Sju personer inom Saab-sfären står åtalade gör grova ekobrott som enligt åklagaren ska ha skett under 2011, strax innan bolaget försattes i konkurs.

Den förre vd:n Jan Åke Jonsson, 65, växte upp i Oxelösund och började sin karriär på Saab i Nyköping på 1970-talet. 2005 blev han vd för biltillverkaren, som under många år hade huvudkontor och tillverkning i Nyköping.

Tillsammans med den dåvarande huvudägaren Victor Muller och chefsjuristen Kristina Geers står Jan Åke Jonsson i centrum för flera av åtalspunkterna.

‒Han förnekar all brottslig handling, sade Jonssons advokat Bengt H Nilsson till TT när åtalet blev känt.

Chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten har de senaste åren samlat en stor mängd bevismaterial som bland annat innehåller mejlkonversationer mellan de misstänkta.

Rättegången mot de tre nyckelpersonerna inleds med punkten grovt försvårande av skattekontroll, då de misstänks ha betalt miljonersättningar på utländska konton till Victor Muller.

De misstänks även ligga bakom falska fakturor på över 30 miljoner kronor. Pengar som åklagaren misstänker ha kommit in från den ryske affärsmannen Vladimir Antonov.

Dessutom åtalas trion för att ha spridit vilseledande uppgifter till media för att undanhålla information om bolagets kritiska finansiella situation.

‒Det var ett väldigt mediatryck på Saab då, där det gällde att upprätthålla en bild av att allt egentligen var rätt bra, säger Olof Sahlgren till TT.

Enligt åklagaren har varken vd:n eller chefsjuristen utfört handlingarna för att sko sig själva, utan för att rädda bolaget som gick brant utför. I december samma år som gärningarna ska ha begåtts försattes företaget i konkurs och Saabbilens 65 år långa historia såg sitt slut.

Rättegången beräknas pågå till i mars när slutpläderingarna hålls. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Fakta: Rättegången

Rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile före konkursen 2011 består av flera delar.

Sju personer är åtalade vid Vänersborgs tingsrätt, de flesta på flera punkter. Alla nekar till brott.

På tisdagen startar man med delen om sju miljoner kronor som Saab Automobile betalade i ersättning till Victor Muller. Pengarna skickades som konsultarvode till Mullers och hans hustrus privata konton utomlands. Åklagaren anser att upplägget var grovt försvårande av skattekontroll.

14 februari inleds delen om fakturor på 30 miljoner kronor som Saab skrev, och fick betalda, för ett återförsäljaravtal i Ukraina. Enligt åklagaren var det luftfakturor som upprättades för att få in pengar, sannolikt från den starkt ifrågasatte affärsmannen Vladimir Antonov. I denna del finns flera åtalspunkter. Saabs dåvarande vd Jan Åke Jonsson och två andra personer anklagas för grovt osant intygande.

21 februari startar delen om grovt svindleri, bland annat genom uppgifter till medierna. Bland de åtalade finns Victor Muller och Jan Åke Jonsson.

28 februari går man in på årsredovisningar som åklagaren anser har blivit manipulerade. Åtalspunkterna gäller grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande. Bland de åtalade finns Saab Automobiles chefsjurist.

6 mars inleds de avslutande pläderingarna från parterna i målet.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa