På en av gång- och cykelvägarna som går genom Peterslund håller anläggningsarbetarna Oskar Ekberg Pettersson och Hasse Johansson på och avslutar dagens arbetspass.

– Vi går före asfaltsläggarna, justerar i ordning och gör klart för beläggning. Det handlar om allt från småhål till totalrenovering. Det känns som att vi kan hålla på hur länge som helst, de la på oss mer jobb i dag, säger Ekberg Pettersson och kör ett sista varv för att platta till grus de lagt ut över vägbanan.

Mats Lindahl är gatuchef vid Oxelösunds kommun. Han berättar att de nu har börjat beläggningssäsongen.

Artikelbild

| Det mesta av arbetet handlar om ny beläggning på cykelvägar men Oxelösund får snart även en ny väg, mellan Sundsör och Vivesta.

– Stora delar av kommunens nät av gator samt gång- och cykelvägar kommer att rustas under 2019. Nätet av gång- och cykelvägar i västra delarna med motorvägen, Sundavägen/Björntorpsvägen som gräns är först ut i detta arbete. Det är cirka 20 kilometer GC-väg som kommer att åtgärdas och detta arbete är redan igång, säger han.

Med alla vägprojekt som planeras under 2019 är det rekordsummor med Oxelösundsmått mätt. Runt 20 miljoner kronor kommer kommunen lägga på att få slitna cykelvägar, andra gator och asfaltsytor i skick.

– Det här är helt klart den största satsningen sedan Oxelösund byggdes ut. Och det påbörjades egentligen 2016. 2017 och 2018 gjordes mycket och under 2019 blir det ännu mer. När året är slut har vi säkert lagt 180 000 kvadrat asfalt, men det beror mycket på hur hösten blir, säger Lindahl.

– Går det som jag vill fortsätter vi nästa år också, men där finns det inget beslut. Vi tar ett år i taget, forsätter han.

En annan sak som redan gjorts är grusplansparkeringen vid Gamla Oxelösund.

– Det har varit mycket oreda där med gamla båtsläp och bråte som blivit kvarlämnat. Nu har vi styrt upp den och gjort om till en ren bilparkering, säger Lindahl.

Vid Peterslund har en säkring gått i grävmaskinen och de två anläggningsarbetarna packar ihop för dagen. Oskar Ekberg Pettersson är inte från trakten och fascineras över nätet av cykelvägar.

– Oxelösund måste vara den staden i Sverige som har mest gångbanor. Det verkar verkligen genomtänkt byggt, säger han.