Sjöfyllerist körde in i segelbåt

Alla på båten var fulla. När båtägaren styrde ut från hamnen i Svärdsklova körde han in i en segelbåt med en sovande barnfamilj.

Kustbevakningen stoppade snipan vid västra Lökholmen. Då var föraren rejält berusad och hans kamrater på båten var också fulla.

Kustbevakningen stoppade snipan vid västra Lökholmen. Då var föraren rejält berusad och hans kamrater på båten var också fulla.

Foto: Fredrik Ericsson

Oxelösunds kommun2019-10-10 17:46

Strax efter midnatt den 5 augusti larmades Kustbevakningen av två privatpersoner som sett hur flera män i en snipa försökte manövrera ut från hamnen. Männen gapade och skrek och en av dem hade under kvällen legat och sovit på bryggan. 

Kustbevakningsfartyget lämnade sin plats vid Risskären strax söder om Oxelösund och styrde mot Svärdsklova. Vid västra Lökholmen stoppades den misstänkta båten med fyra fulla män ombord. Båten hade kört på grund flera gånger och saknade en topplanterna då den stoppades.

Föraren sa att de var på väg från Svärdsklova till Hävringe för att övernatta. Men enligt kustbevakarna var föraren alldeles för berusad för att kunna köra båten på ett betryggande sätt. Han togs ombord på kustbevakningsfartyget men var så stökig och aggressiv att kustbevakarna varken lyckades förhöra honom eller ta DNA-prov. 

Snipan bogserades till Fiskehamnen i Oxelösund. Två polispatruller väntade på kajen då kustbevakningsfartyget lade till. Föraren av snipan omhändertogs för fylleri och passagerarna fick åka hem efter att ha förhörts av polisen.  

Den vingliga båtfärden slutar i tingsrätten för den 57-årige Nyköpingsbon. Han hade en alkoholhalt på 0,69 mg/l luft i utandningsluften och åtalas nu för grovt sjöfylleri. I kompletterande förhör i mitten av september sa mannen att han nog druckit alkohol motsvarade en kvarting men att det inte var något han funderat över just då. "Jag trodde faktiskt att det var fritt fram att köra min båt, att den inte gällde lagstiftningen med alkoholgräns."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!