Skolbarnen först ut på nya vägen

Många tog sig till Sundsörsvägen under torsdagen för att inviga den nya vägsträckan.

Det var full fart på den nya vägen när skolbarnen fick inviga sträckan med ett löplopp.

Det var full fart på den nya vägen när skolbarnen fick inviga sträckan med ett löplopp.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-10-11 14:18

Det finns ingenting som är roligare än att få inviga saker. Det sa kommunalråd Catharina Fredriksson (S) i sitt tal när Sundsörsvägens förlängning invigdes. Ett 30-tal människor var på plats för att se när bandet klipptes.

– Jag tycker det var väldigt trevligt och framför allt var det väldigt kul att så många kom hit och var intresserade, säger Mats Lindahl, från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen vid Oxelösunds kommun. 

Fredriksson tyckte också att invigningen blev lyckad. 

– Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma och försöka fira allt vi gör i kommunen. När det sker nya saker försöker vi att planera sådan saker som i dag, säger hon. 

De som var på plats fick inte enbart se ett band klippas av. I samband med invigningen sprang ett gäng elever från Ramdalsskolan ett löplopp på 400 meter. Även förskolebarn från Frösängs förskola deltog i loppet, då de satt i två lådcyklar som lärarna körde. Hjärnorna bakom jippot: Två GIS-ingenjörer. 

– Det är faktiskt Anders Sundblad och Kent Börjesson som roddade hela det här programmet. Det är ju lite kul och annorlunda än att bara gammelstötarna står här, säger Lindahl med glimten i ögat. 

En som tyckte torsdagens arrangemang var roligt var sjätteklassaren Kalle Tschemernjack. Kanske för att kan var först över mållinjen. 

– Jag tycker att det var jätteroligt, man jag blev lite andfådd bara, säger han efter loppet. 

Och det nylagda underlaget var det inga problem med. 

– Den var riktigt bra, berättar Kalle. 

En stor del av kommunens drygt 50 kilometer gång- och cykelvägnät har rustats upp under 2019, samt några vägar. 

– I år har vi åtgärdat väldigt mycket av gång- och cykelvägnätet. Nästa år ska vi satsa på gator och parkeringar. Sedan finns det andra åtgärder som ska göras också, men huvudspåret blir att ta hand om gatunätet, säger Lindahl.

Men den nya vägsträckan kommer inte behöva sig något lyft på flera år. 

– Den här vägen kommer att stå sig i 15 år förhoppningsvis innan man behöver tänka på den igen, berättar Lindahl. 

I framtiden kan det även bli husbyggen i närheten av den nya vägen, då kommunen tittar på att utveckla Vivesta och Brannäs. 

– Det finns ingenting som är fastställt kring hur det ska se ut, men däremot så ser vi att det finns ett stort intresse för de som har fritidshusområdet på Vivesta att omvandla och göra permanenta bostäder utav sina fritidshus, säger Fredriksson. 

Kommunalråd Catharina Fredriksson (S) höll ett tal  under invigningen av Sundörsvägens förlängning.
Kommunalråd Catharina Fredriksson (S) höll ett tal under invigningen av Sundörsvägens förlängning.
Karta: Sundsörsvägens förlängning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!