SSAB-stål kan finnas i turkiska arméfordon

Turkiet har nyligen inlett en offensiv krigföring i Syrien. Nu visar det sig att stål från SSAB kan finnas i landets krigsfordon.

Stål från SSAB kan ha används till att tillverka militärfordon åt den turkiska armén. Pansarvagnen på bilden är inte en Otokar Cobra.

Stål från SSAB kan ha används till att tillverka militärfordon åt den turkiska armén. Pansarvagnen på bilden är inte en Otokar Cobra.

Foto: Emrah Gruel/TT, Jens Alvin

Oxelösunds kommun2019-10-22 12:58

Det var tidningen NSD som avslöjade att det kan finnas kopplingar mellan stål från SSAB och den turkiska buss- och militärfordonstillverkaren Otokar, som förser den turkiska armén med fordon. I en av SSAB:s produktbroschyrer från 2010 illustreras produktionskedjan, där stål från verket i Luleå skeppas från Oxelösund till köpare. I broschyren syns även det turkiska företagets militärtransportfordon Cobra. Mia Widell är presschef på SSAB. Hon kan inte uttala sig om stål har sålts till Otokar. 

– När det gäller våra eventuella kunder så har vi sekretessavtal och det gäller alla avtal, säger hon och tillägger: 

– Vi har ingen export av krigsmateriel till Turkiet och vi följer ISP:s (Inspektionen för strategiska produkter, reds. anm.) regelverk. 

ISP är en myndighet med uppdrag inom svensk utrikes- och säkerhetspolitik. De följer, bevakar och sätter regelverk för vad som får exporteras, och till vilka länder export får ske till. ISP meddelade den 15 oktober att det inte längre är tillåtet att exportera krigsmateriel till Turkiet. 

– Vi är väldigt tacksamma för att ISP bevakar och har en expertis när det gäller att bedöma till vilka länder och vilka produkter vi kan exportera till.

Har SSAB tidigare sålt stål till krigförande länder?

– Vi har alltid följt ISP:s regelverk. Sedan kan regelverket förändras efter tid för olika länder och tidpunkter. 

I en produktbroschyr för SSAB från 2010 återfinns Otokar. Vad gör de där?

– Jag vet faktisk inte. Det var tydligen något gammalt dokument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!