Oxelösundaren Akil Abdullah har fått Oxelösunds rotaryklubbs ungdomsstipendium.

Valet av stipendiat motiveras bland annat med att han har ett positivt förhållningssätt och en omtänksam attityd till både vuxna och ungdomar.

"Akil visar prov på både gott omdöme och civilkurage genom att lyfta människorna i sin närhet och vara något av en fredsmäklare. Samtidigt är han en riktig vinnarskalle, gör sitt bästa och ger sitt allt i det han engagerar sig i", står det i motiveringen.

Stipendiesumman på 5 000 kronor delades ut under nationaldagsfirandet på Jogersö, där bland annat utbildningschefen Mikael Wallström nationaldagstalade och kommunfullmäktiges ordförande Linda Hägglund hälsade nya medborgare välkomna till Oxelösund och Sverige.

Under nationaldagsfirandet delade även Lions club Oxelösund ut sitt kulturstipendium. Här är det oxelösundaren och konstnären Vivianne Edorson som får 10 000 kronor.

– Hon använder stickning som konstform och har jobbat med det länge. Hon är dessutom väldigt produktiv i sin ateljé i Oxelösund och har haft många utställningar i framförallt Sörmland och Halland, säger Lars-Åke Lindman som är president för Lions i Oxelösund.

Bland annat har det gått att se hennes konstverk på Koordinaten i Oxelösund och på Fiskhuset i Nyköping under vintern och våren.

Det är inte första gången Vivianne Edorson får ett kulturstipendium. 2012 fick hon Oxelösunds kommuns kulturstipendium.