Priserna på fritidshus i Sörmland ökar

De senaste fem åren har priserna på fritidshus i Sörmland ökat med 34 procent vilket är mer än i övriga riket. Störst ökning är det i kuststäderna Nyköping och Trosa och minst i Eskilstuna.

21 mars 2019 16:31

Det är mäklarföretaget Fastighetsbyrån som tagit fram siffror för försäljningen av fritidsbostäder. Siffrorna bygger på uppgifter från Svensk mäklarstatistik.

Enligt mäklarna är snittökningen för riket vad gäller prisökningen på fritidshus 17 procent jämfört med för fem år sedan. Medelpriset på ett fritidshus ligger på 1,67 miljoner kronor i Sverige.

I Sörmland har priserna ökat med 34 procent från mätperioden mars 2013-februari 2014 jämfört med mars 2018-februari 2019. Medelpriset på ett fritidshus i länet ligger enligt undersökningen för närvarande på 1 547 845 kronor

– Priserna på fritidshus i Södermanland har ökat betydligt mer än genomsnittet i landet. Nyköping sticker ut med den största prisökningen. Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån som ingår i Swedbank-koncernen.

I topp hamnar alltså fritidshusen i Nyköping som ökat med 54 procent i pris under mätperioden och stugor i Trosa som ökat med 42 procent. Svagast prisutveckling i länet har sommarnöjen i Eskilstuna som ökat med 14 procent.

Störst ökning i landet står sommarboenden på Gotland för. Där har priserna stigit med 70 procent de senaste fem åren vilket gör att en genomsnittlig Gotlandskåk landar på 2 672 053 kronor. I Jönköping däremot får man ett fritidsboende för ett medelpris av 898210 kronor. Där har priserna sjunkit med 16 procent.

Prisutveckling på fritidshus i Sörmland

Ökning de senaste fem åren.

Nyköping, + 54 procent

Trosa, + 42 procent

Strängnäs, + 41 procent

Katrineholm, + 39 procent

Flen, + 38 procent

Vingåker, + 31 procent

Gnesta, + 31 procent

Eskilstuna, + 14 procent

Oxelösund saknas i statistiken eftersom antal försäljningar varit under tio vid mättillfället.

Källa: Fastighetsbyrån

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Oscarsson