Prova plogging – bra för kropp och miljö

Nu har du chansen att göra Nyköping rent – och få en motionsrunda på köpet. Hotellet vid hamnen bjuder in till plogging varje onsdagslunch i april och hoppas på stort gensvar.

28 mars 2019 09:45

Runt Clarion collection hotel Kompaniet i Nyköping finns det inte så mycket skräp att hitta. Kanske beroende på den offensiva aktivitetskampanjen som pågick under delar av oktober och november.

– Jag vet inte om vi kan ta åt oss hela den äran, säger hotelldirektören Johanna Hellström och skrattar.

Då var det bara hotellets personal och gäster som gav sig ut och plocka skräp medan de joggade. Nu vill de att hela Nyköping ska komma på fötter.

Varje onsdag lunch i april, mellan 12.30 till 13.00, ska man plogga med början den 3.

– Men blir det populärt kanske det blir en fortsättning, säger Johanna.

Plogging är något som började växa fram i Sverige under 2016. Namnet kommer av de sammansatta orden plocka skräp och jogga. Numera har aktiviteten spridit sig över hela världen.

Hur kommer det sig att ni valde just plogging som aktivitet?

– Jag hade sett på Facebook att några kollegor på ett hotell i Södertälje som ploggade och jag tänkte: ”Vad är det? Det där har jag inte sett någon göra i Nyköping?”. Så vi undersökte det hela och tyckte att det var en win-win aktivitet och drog i gång det hela.

Till en början var det tänkt att bara pågå under oktober då aktivitetskampanjen hölls – för varje gång någon i personalen rörde sig i 30 minuter så skänkte hotellkedjan tio kronor till Unicef – men alla blev så tända på idén att man fortsatte en bit in i november också av bara farten.

Områdena runt hotellet blev snart skräpfritt och man sökte sig längre och längre bort från hamnen.

– Jag kommer ihåg första gången vi var ute och plockade, då hade jag en full plastpåse innan jag kom upp till Storgatan. Och det är ganska skrämmande att man får så mycket skräp. Samtidigt, när vi hade plockat på ett ställe en gång så fick man börja leta lite var skräpet fanns.

Lunchträningen gav blodad tand och nu vill hotellet aktivera även grannföretagen och alla andra som kan tänkas vilja spendera en halvtimme i veckan under april med att plocka skräp.

Alla som dyker upp vid hotellentrén på Folkungavägen 1, klockan halv ett varje onsdag i april får hänga med.

– Det går bra om man bara vill promenera och lufsa också. Alla är välkomna. Förra gången hade vi promenadrundor och lite längre joggingrundor.

Plogging ligger helt rätt i tiden för hotellet också eftersom Clarionkedjan beslutat sig för att i år så mycket som möjligt få bort plasten i sin verksamhet.

– Lock från take-away-muggar, sugrör ja, allt sådant. Vi har precis börjat. Och plast är ju det som vi hittar mest ute förutom burkar. Och en PET-flaska tror jag tar 450 år att brytas ned i naturen, det är ju helt galet, säger Johanna Hellström.

Plogging

Uttrycket ”plogging” grundades av multisportaren Erik Ahlström 2016. När han flyttade från Åre till Stockholm, och såg allt skräp som låg utmed träningsrundan, fick han nog och tog med sig en plastpåse ute på joggingturen för att samla ihop alla saker som folk slängt. Därmed var den nya träningsformen född.

Plogging är inte enbart bra för miljön utan även för ditt eget välbefinnande. I stället för att bara få en joggingtur innebär plogging knäböj, utfall och andra typer av nyttiga böjövningar under passet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings

Ämnen du kan följa