Skönt sväng när Kulturskolan laddar för Skottvångskonserter

Det svänger katten! När Kulturskolans niomanna jazzensemble Freddie &the Jazz Messengers ska gästa Skottvång blir det Herbie Hancock och Charlie Parker för hela slanten.

30 mars 2019 18:31

På söndag går startskottet för Kulturskolans söndagskonserter på Skottvångs Grufva. Då spelar Basunbrukarna, en svängig jazzkvintett, till brunch på värdshuset. Under fem sköna söndagar i vår händer samarbetet mellan Kulturskolan och musikföreningen GiG – Groove i Gnesta som innebär att elever och lärare från Kulturskolan spelar konsert tillsammans .

Den 28 april är det dags för Freddi & the Jazz Messengers att äntra scenen. Det ska bli kul, men känns redan nervöst, tycker saxofonisterna Nathan Bodin och Joar Liljeblad när SN träffar bandet i replokalen. Trummisen Fredrik "Freddi" Wesemeyer som gett namn åt bandet känner sig däremot lugn.

– Jag är van att spela på scen efter sommarjobbet med Feriebandet. Nu går jag också på musikgymnasium så det blir en del spelningar med olika band. Mitt huvudinstrument är egentligen gitarr, men jag spelar bas och saxofon också. Jag siktar på att bli yrkesmusiker så jag tänker att det är bra att spela så många instrument som möjligt, säger han.

Även saxofonisten Nemo Sjögren har varit sommarmusiker med Kulturskolan och går på musikgymnasium. Åldersspannet bland eleverna är från 12 till 16 år och bandet består förutom ovan nämnda av Max Maclay, elgitarr, Benjamin Talltorp, trumpet och lärarna Lennart Söderlund gitarr och Ulf Åkerhielm, bas. Bandledare är blåsläraren Max Stark som startade gruppen.

– Vi började i höstas eftersom Freddi var taggad på att spela i jazzensemble. Alla blåsare här har spelat storbandsmusik förut, men här blir det en annan typ av jazz med improvisationer där man försöker hitta ett uttryck, berättar han.

– Innan jag började här visste jag inte så mycket om jazz men nu utforskar jag musiken mer. Det speciella med jazz är att det är ett språk som alla förstår och alla komponenter är lika viktiga, säger gitarristen Max Maclay.

Elevernas favoritmusiker varierar mellan John Coltrane, Charlie Parker, Miles Davies och naturligtvis Art Blakey. Men en favoritlåt kan i alla fall alla enas om och den kommer att spelas på Skottvång.

– Chameleon, säger alla i kör.

Av Herbie Hancock. Förstås.

Sköna söndagar på Skottvångs Grufva

Under fem söndagar i vår spelar kulturskolans elever konserter tillsammans med sina lärare mellan 15 och 16. Fri entré.

Program: Basunbrukarna 31 mars, Work it out 7 april, Freddi the Jazz Messengers 28 april, singer songwriter-konsert 5 maj, cello- och pianokonsert 19 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins