Snus går att röka – kan bli slutet för hemmasnus

Gör-det-själv-snus går också att röka – och ska beskattas som röktobak, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Domen kan bli dödsstöten för hemmasnus, enligt det förlorande snusbolagets advokat.

16 december 2019 18:24

Skattefrågan slås fast efter att snusbolaget Prillan Concept krävts på 94 miljoner kronor extra i skatt av Tullverket. Tester på tobaken som bolaget använder i gör-det-själv-snus visade att den också går att röka.

Det är naturligtvis en stor besvikelse, säger advokat Ulf Käll, som företräder tobaksbolaget.

Enligt advokaten behandlas tobakstypen olika i olika EU-länder, vilket gör att rättsläget är oklart och att ärendet därför borde ha skickats vidare till EU-domstolen. Men enligt Högsta förvaltningsdomstolen är frågan redan utredd av EU-domstolen och Tullverket fick rätt.

Striden fortsätter

Ärendet är dock inte slutligt avgjort, då frågan om snusbolaget måste betala 94 miljoner kronor extra i skatt för den tobak man redan importerat är en process som pågår parallellt. Bolaget menar att Tullverkets beslut strider mot den EU-rättsliga principen om skydd mot berättigade förväntningar, något som ska avgöras i förvaltningsrätten.

Skulle beslutet stå sig kommer bolaget att försättas i konkurs. De här pengarna finns inte, säger Ulf Käll.

Hemmasnus hotat

Måndagens dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan innebära slutet för gör-det-själv-snus enligt advokaten.

Framöver är det stor risk att den här typen av produkter kommer att försvinna från den svenska marknaden. De kommer inte att gå att framställa när det blir dubbel beskattning – först röktobaksskatt när man tar in det i landet, sedan snusskatt om man säljer det som snus, säger Ulf Käll.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl V Andersson/TT