Högre krav på elnätet när länet elektrifieras

El. Mycket mer el. Det är vad både privatpersoner och företag i länet ser ut att använda i framtiden. Och med det kommer fler kraftledningsbyggen.

Från Hedenlunda i Flens kommun till SSAB i Oxelösund vill Vattenfall dra en kraftledningen. Den upp till 45 meter breda kraftledningsgatan kommer att gå genom fyra sörmländska kommuner.

Från Hedenlunda i Flens kommun till SSAB i Oxelösund vill Vattenfall dra en kraftledningen. Den upp till 45 meter breda kraftledningsgatan kommer att gå genom fyra sörmländska kommuner.

Foto: Vattenfall

Sörmland2019-12-03 04:30

Samhället elektrifieras. Vi använder mer och mer teknisk utrustning som går på el. Fler och fler bussar och personbilar som rullar på de sörmländska vägarna drivs med el och flera företag ser både en vinst - och en ren nödvändighet - att ställa om från fossil till förnybar energi.

Något som dock kräver mer av det regionala elnätet i länet, som Vattenfall eldistribution till stor del har hand om.

– Vi måste ta hand om en allmän tillväxt. Det är städer och industrier som växer. Samtidigt blir det vanligare med förnybar energi och att folk har egna solceller hemma. Det kommer att behövas mer laddinfrastruktur i och med elektrifieringen av transportsektorn, säger Eva Vitell som är kund- och marknadschef vid Vattenfall eldistribution.

Till detta kommer medelstora industrier som sneglar på att bli av med hela eller delar av sitt fossilberoende och ersätta det med förnyelsebar el. Samt de riktigt stora elkonsumenterna - det som Vitell kallar för "punktlaster".

– Utöver den vanliga tillväxten behöver vi hantera enskilda stora förfrågningar. Vi måste kunna ta hand om allt det här när vi bygger regionnätet, fortsätter hon.

Det tydligaste exemplet på en riktigt stor enskild förfrågning är ståltillverkaren SSAB i Oxelösund vars masugnar börjar bli gamla -samtidigt som de vill komma bort från kolberoendet. Nu vill man ha en ljusbågsugn för att smälta skrot i och har vänt sig till Vattenfall för att få den kapacitet som behövs. Två 130 kV-ledningar från Hedenlunda i Flens kommun, genom delar av Katrineholm och Nyköpings kommuner fram till Oxelösund, handlar det om. Det innebär en bredd på upp till 45 meter, där den inte kan dras i befintliga kraftledningsgator.

Här blir det tydligt att den andra sidan av myntet kommer fram. Förra veckan hade Vattenfall ett informationsmöte i Nyköping med inbjudna sakägare - och det gick att ta på den dåliga stämningen från dem som riskerar att få ledningen på sin mark eller i närheten av sina bostäder.

– Den korridor som pekats ut ser ut att beröra min mark. Jag har inget emot att ledningen dras, men jag vill ha en markledning. Att dra en luftledning är bara ekonomiskt på kort sikt, sa sakägaren Johan Schenström i Björkvik då.

Enligt Eva Vitell finns det fler större företag som gjort förfrågningar till Vattenfall om ökad kapacitet i Sörmland. Men här är hon betydligt mer hemlighetsfull än när det gäller SSAB, där processen redan kommit igång.

– Jag kan bara bekräfta att vi har fått in förfrågningar, men inte vilken bransch det handlar om. Vi är strikt konfidentiella när det gäller sådant här, då det ofta är en kommersiellt känslig fråga för kunderna, säger Vitell.

Ser ni att ni komma att behöva bygga fler nya ledningar, utöver den mellan Hedenlunda och Oxelösund, om de här förfrågningarna blir skarpa?

– Kanske, men det beror på var företagen finns i dag eller etablerar sig. Det kan finnas ett tillräckligt starkt nät eller så behöver vi bygga nytt.

Ett exempel på något som är svårt att planera för är stora serverhallar. Amazon har etablerat sig i både Katrineholm och Eskilstuna.

– Stora serverhallar drar mycket effekt i ett fullt utbyggt skede. Men de börjar ofta i mindre skala och växer, så det här är något av en utmaning för oss. Det svenska elnätet är byggt för den svenska basindustrin,  en ljusbågsugn är lika stor hela tiden, men här finns det ofta en tillväxtkurva.

När stora elledningar dras kommer ofta privatpersoner i kläm. Eva Vitell och Marcus Hartmann från Vattenfall under ett informationsmöte, med långt ifrån nöjda sakägare, i Nyköping i slutet av november.
När stora elledningar dras kommer ofta privatpersoner i kläm. Eva Vitell och Marcus Hartmann från Vattenfall under ett informationsmöte, med långt ifrån nöjda sakägare, i Nyköping i slutet av november.
Kapacitetsbrist i elnäten

Regeringen gav i oktober Energimarknadsinspektionen ett uppdrag om analys och förslag till åtgärder om kapacitetsbrist i elnäten.

Bakgrunden är att samhällets efterfrågan ökat på el lokalt och medfört att nätkapacitetsbrist uppstått på flera platser och regioner i Sverige. Bland förklaringarna finns att samhället växer snabbare än elnätet hunnit byggas ut samt att fler och fler ställer om från fossil energi till förnybar el. Och det gäller allt från privatpersoner till stora industrier.

Karta: SSAB Merox AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!