Nu har influensan kommit till Sörmland

Influensasäsongen är här och Region Sörmland uppmanar framförallt riskgrupperna att gå till vårdcentralen och vaccinera sig.

Influensasäsongen har kommit till länet. Regionen uppmanar folk att gå och vaccinera sig, framförallt om man tillhör en av riskgrupperna.

Influensasäsongen har kommit till länet. Regionen uppmanar folk att gå och vaccinera sig, framförallt om man tillhör en av riskgrupperna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Sörmland2019-11-11 19:10

Hösten och vintern innebär inte bara mörka kvällar, snö, slask och regn. Den här tiden på året innebär också att risken för att drabbas av influensa ökar. 

De vanligaste symptomen är hög feber, hosta samt huvud- och ledvärk. Men för de som tillhör en riskgrupp kan influensan innebära en allvarlig sjukdom och risk för komplikationer. Därför uppmanar Region Sörmland folk att gå och vaccinera sig. 

Från och med den 19 november finns det drop-in-tider för vaccination på länets vårdcentraler. För riskgrupperna är vaccinationen kostnadsfri, vilket omfattar personer födda 1954 eller tidigare, alla gravida efter graviditetsvecka 16, de som är över sex månader och har en kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom eller något annat tillstånd som påverkar andningen (exempelvis fetma eller neuromuskulära sjukdomar). 

Även de som är över sex månader och har en kronisk lever- eller njursvikt, en svårinställd diabetes eller ett tillstånd som innebär kraftigt nedsatt infektionsförsvar på grund av sjukdom eller behandling – omfattas av den kostnadsfria vaccinationen.

Enligt smittskyddsläkare Helena Hervius Askling på Region Sörmland är vaccinet pålitligt, väl beprövat och ger det bästa skyddet mot svår influensa. Trots det skyddar inte alltid vaccinet mot att få sjukdomen, men mot svåra sjukdomsförlopp som kräver sjukhus- eller intensivvård. 

– Forskning visar också att det är lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos de äldre som har influensavaccinerat sig, säger hon i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!