Så mycket boyta får du för en miljon

Enrumsstuga eller paradvåning? Det är stor skillnad på hur långt en miljon kronor räcker, när det gäller bostäder i de sörmländska kommunerna.

17 januari 2020 04:30

De senaste tre månaderna har snittpriset för en bostadsrätt i Sörmland varit 1,4 miljoner kronor. För villor har snittpriset i länet legat på 2,7 miljoner kronor. Men hur mycket bostad får man egentligen för sina pengar i de olika Sörmlandskommunerna? På sidan mäklarstatistik.se kan man se vad snittpriserna har varit både de senaste tre månaderna och hela året. 

Trosa kommun ligger högst i pris och här räcker köparnas pengar till minst bostadsyta. I Trosa får köparna 36,6 kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor,  och bara 31,7 kvadratmeter villa, en yta motsvarande ett mindre torp. 

Allra mest bostadsyta får köparna för sin miljon om de vänder sig till Vingåker. Här förvandlas ettan på 36 kvadrat i Trosa till en enorm våning på 188,7 kvadratmeter, något som dock kan vara svårt att hitta i kommunen. Den största bostadsrätt som såldes i Vingåker under 2019 var på 104 kvadratmeter och rörde en fyrarummare på Hackstavägen. 

Att priserna är låga tror mäklaren Tor-Leif Thuresson på Husman & Hagberg i Vingåker beror på läget – och kommunikationerna. 

– Orten drar inte lika många spekulanter. Jämför man med Trosa är det motorväg rakt in i samhället där, det är lätt att åka bil från Stockholm. När kommunikationerna blev bra till Trosa stack priserna iväg direkt. Till Vingåker är det många 50-sträckor och 70-sträckor. 

Samtidigt är vissa områden i Vingåker populärare än andra. 

– Nära sjö är alltid populärt. Marmorbyn är populärare än Baggetorp, trots att kommunikationerna är bättre till Baggetorp. 

Näst störst lägenhet får köparna i Flen: här räcker miljonen till 153,2 kvadratmeter. I Oxelösund får köparen 109 kvadrat lägenhet för samma slant. Därefter minskar bostadsytan rejält: till 62,7 kvadrat i Katrineholm, 50,7 kvadrat i Nyköping, 44,1 i Eskilstuna, 43,4 i Strängnäs och 37,4 i Gnesta. I hela riket räcker en miljon kronor till i snitt 24,9 kvadratmeter bostadsrätt. 

När det gäller villor räcker miljonen som sagt bara till 31,7 kvadratmeter hus i Trosa. I Gnesta räcker pengarna till 38,3 kvadrat och i Strängnäs till 39,1 kvadrat. 

– I Gnesta betyder det ju rent praktiskt att man inte får något hus för en miljon, konstaterar mäklaren Adam Klingblom, vid Fastighetsbyrån i Gnesta och Trosa. 

Han tror att det är flera faktorer som bidrar till att priserna gått upp i de kommunerna. 

– Närheten till Stockholm är en. Många tänker "om man åker en timme ut från Stockholm, var hamnar man då?". Man hamnar i Gnesta och Trosa. Men det är också utbudet, det är ingen jättestor marknad. Hade tusen villor legat ute till försäljning hade priserna förstås gått ned, säger han. 

I Gnesta finns bara tre villor till salu just nu, i Trosa några fler. 

I Nyköping räcker miljonen till 40,4 kvadratmeter villa, i Eskilstuna får man 41,1 kvadrat och Oxelösund 44 kvadrat hus. I Katrineholm får köparen i snitt 47,5 kvadratmeter villa, men först i Flen börjar miljonen räcka till lite mer: 75 kvadratmeter. I Vingåker räcker miljonen till en 80 kvadratmeter stor villa. Snittet i hela landet är 39,6 kvadratmeter villa för en miljon, alltså ungefär lika mycket hus som i Strängnäs. 

Visst har villapriserna ökat, konstaterar Carina Lorentzon, kontorschef för Skandiamäklarna i Eskilstuna. 

– När jag började för 20 år sedan var en villa för en miljon jättefin. Det är klart att det ändrar sig över tid. 

Dyrast och billigast

Den som flyttar norrut kan ännu hitta ett hus för under en halv miljon. De fem kommuner med lägst småhuspriser är Åsele, där snittpriset är 352 000 kronor, Norsjö, 410 000, Ånge, 421 000, Munkfors 443 000 samt Överkalix, 444 000. 

Högst priser är det i fem kommuner i Stockholms län. I Lidingö kommun är snittpriset för småhus 11,1 miljoner, Danderyd 11 miljoner, Solna 9,1 miljon, Nacka 8,1 miljoner och Sundbyberg, 7,4 miljoner. 
Statistiken är från 2018 och kommer från SCB. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy