Svenska kulturpärlor varslar all personal

Det nya coronaviruset slår mycket hårt mot besöksnäringen. Ett av de företag som drabbas är Svenska kulturpärlor.

12 mars 2020 17:10

Svenska kulturpärlor driver Dufweholms herrgård i Katrineholm, Södertuna slott i Gnesta och Gripsholms värdshus i Mariefred. Sammanlagt har företaget ett 70-tal fast anställda. Därtill kommer tillfällig personal.

På torsdagen meddelade företaget att man varslar all personal. Anledningen är minskad efterfrågan och många avbokningar.

Varslet behöver inte betyda att alla anställda verkligen kommer att sägas upp, enligt Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström.

– Men vi ser en kraftig ökning av avbokningar både från privatpersoner och av konferenser. Och en rädsla hos gästerna, säger han.

Mot bakgrund av detta måste företaget anpassa sig och vara berett på "olika scenarier" enligt Åström.

Tills vidare fortsätter dock den ordinarie verksamheten, även om man kommer att justera öppettiderna. 

– Vi försöker agera för att rädda företaget och personalen och för att ta hand om de gäster som vi har, säger Fredrik Åström.

Besöksnäringen drabbas generellt mycket hårt av coronapandemin, med minskat resande både globalt och i Sverige.

– Det är en otroligt tragisk situation. För mig och för alla våra anställda. Det är en av de tyngsta dagarna i mitt liv som företagare, säger Fredrik Åström.

För att rädda så mycket som möjligt av företaget tittar man nu på alternativa verksamheter. Det kan handla om att hyra ut lokaler till andra företag. Även att hyra ut personal för att slippa säga upp den är ett alternativ, enligt Fredrik Åström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg