Sörmländsk hjärtsjukvård topprankas

Hjärtsjukvården i Sörmland står sig bra jämfört med sjukhusen i övriga landet. Det visar en ny rapport som presenterades under alla hjärtans dag på torsdagen.

14 februari 2019 17:50

Det är det nationella registret för hjärtsjukvård Swedeheart, som sammanställt rapporten. Swedeheart samlar in information från fem olika kvalitetsregister vad gäller hjärtvård och den nya statistiken bygger på siffror från 2018.

Både Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett hamnar på delad andraplats tillsammans med bland andra S:t Görans sjukhus och Karolinska i Solna, när 72 sjukhus i landet rankas.

– Hjärtvården i Sverige är i absolut världsklass och att vi då tillhör toppen på den listan är så klart otroligt glädjande, säger Stefan Pettersson, överläkare på Mälarsjukhusets medicinklinik och sektionsansvarig på hjärtavdelningen, i ett pressmeddelande.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm landar på delad sjätteplats. Toppar listan gör Falu lasarett och Sollefteå sjukhus som samsas om förstaplatsen.

Syftet med Swedehearts kvalitetsregister är i första hand att ge återkoppling till vården så att vården kan bli bättre. Sammanställningen speglar hela vårdkedjan vid hjärtinfarkt – från det akuta omhändertagandet till den fortsatta vården av patienten och de insatser som görs för att en patient inte ska drabbas av en ny infarkt.

Enligt Swedeheart ska registret i det långa loppet bidra till en minskad dödlighet och sjuklighet hos patienterna när det gäller hjärtinfarkt, kranskärlssjukdomar och sjukdomar i hjärtats klaffar. Kvalitetsförteckningen ska också göra vården mer kostnadseffektiv och gynna forskning om hjärtsjukdomar.

Enligt Socialstyrelsen är hjärt- och kärlsjukdomar fortfarande den vanligaste dödsorsaken hos både män och kvinnor i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Oscarsson