Stöd för nacken ger bästa vilan

Kudden är huvudsaken brukar det heta och visst har det betydelse för välbefinnandet hur vi vilat vårt huvud under nattens timmar. Vi har sovit oss igenom utbudet av nackvänliga kuddar och hittat flera som både kroppen och plånboken blir glad av.

29 oktober 2019 16:55

Har man aldrig sovit på en ergonomisk kudde förut kan första natten bli en allt annat än angenäm upplevelse. Det här är så långt ifrån pösigt dun eller fluffigt bollfiber man kan komma. Kuddarna är i de flesta fall fyllda med ett kompakt och trögelastiskt material som kallas memoryskum eller tempurmaterial, vilket gör dem fasta och stumma. De mjuknar dock av kombinationen av kroppsvärme och tryck och formar sig automatiskt efter kroppens kontur.

Ofta har de en framåtlutande form med en centrerad fördjupning som stabiliserar nack- och halsområdet. Kudden glider liksom in mellan axelpartiet och nackkotorna och fyller utrymmet däremellan, vilket ska få ryggraden att inta ett anatomiskt korrekt läge.

Av förklarliga själ passar de här kuddarna därmed bäst för rygg- och sidosovare. Det är också viktigt att hitta en kudde som är lagom hög – annars kan effekten bli den motsatta. Flera av dem som vi har testat är vändbara med en hög och en lägre sida.

Vattenkudde

Tempur har ett grundmurat rykte i branschen och det är lätt att förstå varför. Kudden gör efter en viss invänjning underverk för nack- och halsparti. Samma känsla vaknar vi med efter att ha sovit på Royal Rests Millennium och eftersom priset där är betydligt lägre är det den som kammar hem full pott. Även Ikeas Klubbsporre imponerar – till halva priset.

”This is no ordinary pillow” står det på förpackningen till Mediflows Waterbase pillow. Helt sant, för det här är en vattenkudde. Fyller den gör man själv med hjälp av en liten tratt och beroende på hur mycket vatten som hälls i varierar stödet och fastheten. Lite omständligt naturligtvis, men instruktionerna är tydliga och resultatet blir superbt.

En investering

Signifikant för de ergonomiska kuddarna är att de är tyngre än vanliga kuddar, flera av dem vi testat väger uppåt 1,5 kilo, och det gäller i synnerhet vattenkudden som blir rejält tung när vi fyllt upp den till önskad nivå. Ingen uppenbar nackdel i och för sig så länge man inte planerar att bära runt på kuddarna, tvärtom så ligger de föredömligt stilla även om man själv bökar runt i sängen.

Sex av de åtta kuddar vi testat har avtagbart och tvättbart överdrag och det gäller att sköta sin kudde med omsorg för det här är en ganska dyr investering. Tre av kuddarna ligger runt tusenlappen.

Så gjorde vi

Åtta ergonomiskt utformade huvudkuddar har testats och betygsats utifrån kriterierna kvalitet och komfort och vi har därefter gjort en samlad bedömning av hur prisvärda de är.


Vad är memoryskum?

+ Memoryskum eller tempurmaterial består av ett avancerat trögelastiskt material som reagerar på värme och tryck och automatiskt formar sig efter den egna kroppskonturen.

+ Kuddarna är utformade för att ge maximal tryckavlastning och stöd så att nackmuskler, axlar och ryggrad kan slappna av. Det ger en känsla av tyngdlöshet och komfortkänsla.

+ En anatomiskt korrekt kudde kan lindra värk i nacke och rygg och hjälpa mot sömnproblem och snarkningar.


Leverantörer

Emma-madrass.se

Hemtex.se

Ikea.se

Jysk.se

Rehaboteket.se

Royalrest.se

Sangjatten.se

Tempur.com


1. Royal Rest Memory

Kommentar: Kunglig vila

Mått: 50x35x14/11 cm

Pris: 695 kr

Fyllning: Viskoelastiskt material, memoryskum

Överdrag: 100 % polyester

Kvalitet: 5

Komfort: 5

Prisvärd: 5

Omdöme: Aningen mjukare än främsta konkurrenten Tempur. Formar sig fint efter huvud och nackparti och ger lagom stöd samtidigt som den känns behagligt skön. Det i sammanhanget överkomliga priset samt att kudden är vändbar ger extra plus. Finns i två olika storlekar.


2. Tempur Millennium

Kommentar: Hög kvalitet

Mått: 54x32x9,5 cm

Pris: 1 055 kr

Fyllning: Tempurmaterial, viskoelastiska celler

Överdrag: 99 % polyester, 1 % elastan

Kvalitet: 5

Komfort: 5

Prisvärd: 4

Omdöme: Nackkuddarnas Rolls-Royce lever upp till förväntningarna. Mycket fast, för att inte säga hård, vilket kräver en viss invänjning, men belöningen infinner sig efter ett par nätter. En kvalitetsprodukt rakt igenom, finns i fyra olika storlekar och har tre års garanti.


3. Ikea Klubbsporre

Kommentar: Prisvärd

Mått: 56x44x13 cm

Pris: 499 kr

Fyllning: Viskoelastisk polyeter, memoryskum

Yttertyg: 75 % polyester, 25 % polyeten

Kvalitet: 4

Komfort: 4

Prisvärd: 5

Omdöme: En kudde som växer i längden. Relativt hög, men huvudet finner ändå en mjuk och skön vila. En centrerad fördjupning hjälper till att stabilisera nack- och halsområdet och den känns sval natten igenom. Det här är en kudde som både kroppen och plånboken blir glad av.


4. Mediflow Waterbase pillow

Kommentar: Stabil

Mått: 71x50,5 cm

Pris: 1 049 kr

Fyllning: Fjädrande hollofilfiber ovanpå ett lager vatten

Överdrag: 100 % bomull

Kvalitet: 5

Komfort: 5

Prisvärd: 3

Omdöme: Startsträckan är ju naturligtvis längre när kudden först måste fyllas med vatten, men när vi väl hittat lagom nivå blir resultatet utmärkt. Huvudet vilar skönt och de generösa, men dessvärre udda, måtten gör den tung och stabil. Att det saknas avtagbart överdrag drar dock ned betyget en aning. Dessutom är den i dyraste laget.


5. Emma Kudde

Kommentar: Flexibel

Mått: 70x40 cm

Pris: 749 kr

Fyllning: Airgocell skum, viskoelastiskt skum, HRX-skum

Yttertyg: 98 % polyester, 2 % elastan polyester

Kvalitet: 4

Komfort: 4

Prisvärd: 4

Omdöme: Förutom den ganska stora olägligheten att även den här kudden har helt andra mått än svenska örngott ger den en superskön och komfortabel sovupplevelse. Fast i strukturen och ganska hög i originalutförandet, men innandömet består av tre olika lager som kan tas bort efter behov.


6. Jysk Wellpur Valle

Kommentar: Sval och skön

Mått: 60x40x11/9 cm

Pris: 649 kr

Fyllning: 100 % formad air-memoryskum

Yttertyg: 100 % polyester

Kvalitet: 4

Komfort: 4

Prisvärd: 4

Omdöme: Ingen sensation, men check på det mesta som man kan begära av en ergonomiskt utformad kudde. Ger fint stöd för nacken och känns föredömligt sval och behaglig. Att den är vändbar med en hög och en lägre sida gör att den kan passar både av rygg- och sidosovaren.


7. Cura Sömn Traditionell

Kommentar: Dyr

Mått: 60x50 cm

Pris: 999 kr

Fyllning: 85 % viskoelastiskt skum, 15 % polyesterbollfiber

Överdrag: 100 % bomull

Kvalitet: 3

Komfort: 3

Prisvärd: 2

Omdöme: Kombinerar memoryskummets följsamhet med bollfiberns mjukhet, vilket borde betyda det bästa av två världar. Vi saknar dock stöd för nacken, kudden känns oformlig och blir mycket varm. Den är i och för sig tvättbar, men ett avtagbart överdrag skulle ha varit att föredra. Känns inte riktigt värd sitt pris.


8. Hemtex Henrik Funktionskudde

Kommentar: Lättviktare

Mått: 48x33 cm

Pris: 399 kr

Fyllning: 100 % polyuretan

Överdrag: 80 % bomull, 20 % polyester

Kvalitet: 2

Komfort: 3

Prisvärd: 3

Omdöme: Liten och nätt i både vikt och mått vilket gör den lämplig som nybörjarkudde eller kanske till en junior. Ger okej stöd för nacken, men halkar lätt snett när man rör på sig i sömnen. Plus dock för flexibiliteten med två olika höjder och att yttertyget är tvättbart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!