Storbajsarn har landat – men kommunen ger upp: "Vi har stångat oss blodiga"

Skarven har ännu en gång landat på Snöholmen i Trosa, där kommunen alltid betraktat frätbajsaren som en farsot från ovan. Men fågeln har flax – kommunen har slutat ansöka om skyddsjakt. – Vi har stångat oss blodiga, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef.

7 mars 2019 07:15

När SN är på plats i Trosa gästhamn för att försöka ta fågelbilder gör snöovädret det svårt att urskilja skarvar på Snöholmen. Men enligt Trosabor har de första fåglarna, av ornitologer så kallade förtrupper till de större massorna, ännu en gång landat i Trosa.

"Inte många på bilden men cirka ett hundratal över Snöholmen!" skriver en person på Facebook i antiskarvgruppen Rädda Snöholmen.

Ulf Hagstedt är teknisk chef på Trosa kommun och bekräftar.

– Ja, jag har hört att det dykt upp skarvar här nu igen.

Sällan har en fågelart förargat som skarven gjort i Trosa under åren. Ett vårtecken lika säkert som fågeln själv har därför varit kommunens upprepade ansökningar om skyddsjakt och äggprickning hos myndigheter – som alltid nekat. Inte heller i domstol har man fått rätt. Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) har kallat åsynen av Snöholmen sommartid för "bedrövlig". Och fågelns flax håller i sig. Nu ger kommunen nämligen upp.

– Vi har inte skickat in någon mer ansökan om skyddsjakt för det blir lite som att stånga sig blodig hela tiden. Det är för svårt. Till den här säsongen kommer vi att ligga lågt och tittar i stället på andra alternativ än de traditionella, säger Ulf Hagstedt.

Förra året försökte kommunen skrämma bort djuren genom att rensa sly på Snöholmen, men det avskräckte inte den storfiskande fågeln som gärna häckar på ön utanför Trosa. Att utmana fågeln genom att skeppa över betande får är ett mer djuriskt grepp som förts på tal.

– Men det gick vi inte vidare på heller. Sedan måste vi ju även beakta vart skarvarna kommer ta vägen om vi gör insatser också. Nej, denna säsong ser det kärvt ut, säger Ulf Hagstedt och tillägger:

– Det är en lite het potatis och när vi inte får respons på våra ständiga ansökningar måste man ändra inställning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Hellmyrs

Ämnen du kan följa