Lyckad uppskjutning för Space X

Space X sköt upp en Falcon-raket i ett sista stort test inför återupptagandet av USA:s rymdfärder i egen regi. Testet lyckades, vilket är ett stort steg mot bemannade resor för det amerikanska rymdbolaget.

19 januari 2020 16:32

Vädret var på väg att ställa till det, men efter flera timmars väntan på rätt väderförhållanden kunde raketen lämna Kennedy Space Center i Florida, USA, klockan 16.30 svensk tid. Hurraropen under Space X egen livesändning av uppskjutningen var höga när astronautkapseln Crew Dragon skildes från Falcon-raketen i luften och sedan landade i Atlanten några minuter senare, helt enligt plan.

Kapseln ska kunna slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning, för att rädda besättningen om något skulle gå fel med raketen på väg upp. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa vill nämligen göra allt för att undvika en upprepning av Challengerhaveriet 1986. Då dödades samtliga sju personer ombord när rymdfärjan exploderade i luften.

I och med att dagens test gick bra kan Space X första bemannade färd upp till Internationella rymdstationen (ISS) äga rum om bara några månader. Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har USA och övriga världen varit beroende av ryska raketer för persontrafiken till och från ISS.

Space X är ett amerikanskt bolag som 2008 blev det första privata företaget att uppnå omloppsbana med en raket driven av flytande bränsle. Bolagets vd är kändisentreprenören Elon Musk.

Fakta: Privata rymdföretag

Två av världens mest kända entreprenörer har gett sig in i kampen om vad man tror kan bli framtidens resmål för turister: rymden.

2002 grundades Space X av Elon Musk. Ett mål är att kunna transportera människor till mars från och med 2024. Men han får konkurrens av världens rikaste man: Amazongrundaren Jeff Bezos och hans företag Blue Origin. Bolaget grundades 2000 och ambitionen är att kunna erbjuda billiga resor till privatpersoner högt upp i jordens atmosfär, där man kan uppleva tyngdlöshet.

Källor: Space X, Blue Origin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT