Storm, nederbörd och stor lavinfara i fjällen

Några blåsiga dygn väntas i Sverige och SMHI och Naturvårdsverket har utfärdat en rad varningar – bland annat för stor lavinrisk.

Värst väder blir det i delar av fjällen där man bör fundera över om det verkligen är så klokt att gå ut.

19 januari 2020 17:33
Det blir flera blåsiga dygn framöver och det är först framåt onsdag förmiddag som det lugnar ner sig, säger Maria Svedestig, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT på söndagseftermiddagen.

Klass 1-varningar för mycket hårda vindar har utfärdats för norra och södra Lapplandsfjällen, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen. Vindstyrkorna ökar stegvis under söndagskvällen.

I morgon kväll blir det riktigt blåsigt. Då är det risk för riktigt kraftiga vindbyar som i Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen sannolikt når stormstyrka, säger Svedestig.
I kombination med att vi får in en front med nederbörd gör det att kyleffekten blir ganska stor. Det börjar väl som snö men övergår till ganska mycket regn, fortsätter hon.

"Väldigt försiktig"

Svedestig påpekar att kombinationen av låga temperaturer, väldigt blöt nederbörd och stark blåst inte är bra för dem som vistas utomhus.

TT: Bör man tänka sig för innan man går ut i de här fjällområdena?

Ja, jag tror nog att man ska vara väldigt försiktig med att ge sig ut i fjällen om man inte är absolut nödd och tvungen, svarar Svedestig.

Naturvårdsverkets lavintjänst varnar för att vädret gör att risken för laviner i västra Vindelfjällen samt i Abisko/Riksgränsfjällen ökat till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär "stor lavinfara" och mycket farliga förhållanden på eller under branta sluttningar i områdena utanför skidanläggningar.

I södra Jämtlandsfjällen är lavinfaran "betydande", vilket är en trea på skalan. Södra Lapplandsfjällen och västra Härjedalsfjällen har en tvåa på skalan, vilket benämns som "måttlig lavinfara.

Plötslig ishalka

Samma vädersystem gör också att klass 1-varningar har lagts för plötslig ishalka i hela Jämtlands län, Västerbottens län, Västernorrlands län, Härjedalsfjällen samt Norrbottens läns kustland.

Det handlar om regn på kalla vägbanor. I Västerbotten kan det också vara inslag av underkylt regn, säger Svedestig.

För Skagerack, sydöstra Östersjön, Finska viken, norra Bottenhavet, norra Kvarken och Bottenviken har det utfärdats varningar för kuling.

Det ser alltså ut som att den kraftiga blåsten fortsätter till på onsdag, och orsaken kan hittas över Nordatlanten.

Där ligger riktigt saftiga lågtryck, säger Svedestig.
Fakta: Så minskar du riskerna för laviner

Åk inte skidor över öppna, jämna och branta snöfält dagar efter kraftiga snöfall, hård vind eller kraftigt stigande temperatur. De flesta laviner inträffar dygnet efter kraftigt snöoväder.

Undvik över huvud taget att korsa orörda snöfält i brant terräng.

Om du måste korsa ett brant snöfält, gör det så högt upp som möjligt. Om ni är många, åk en i taget. Då blir belastningen på snön mindre.

Välj om möjligt en väg där det finns stenar, träd och annat som binder snön eller längs kammar och ryggar.

Se till att ha modern och fungerande säkerhetsutrustning.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Bengtsson/TT