Allt fler kvinnor jobbar heltid i Trosa

Andelen kommunanställda kvinnor som jobbar heltid i Trosa har ökat snabbt de senaste åren.

Kadefa Rizvanovic har jobbat deltid på äldreboendet Ängsgården i många år. Men nu har hon gått upp till 100 procent: "Det är inte så många här som jobbar deltid längre".

Kadefa Rizvanovic har jobbat deltid på äldreboendet Ängsgården i många år. Men nu har hon gått upp till 100 procent: "Det är inte så många här som jobbar deltid längre".

Foto: Henrik Norling

Trosa kommun2019-11-30 20:45

Under avtalsrörelsen 2017 kom Sveriges kommuner och landsting, SKL, och fackförbundet Kommunal överens om en särskild satsning på att heltid ska vara normen för den som jobbar för kommun eller landsting. Projektet fick namnet "heltidsresan".

Satsningen beskrivs som en viktig jämställdhetsfråga, eftersom många kvinnor med vård- och omsorgsyrken jobbar deltid hela livet.

Trosa tycks vara en av de kommuner där satsningen har fått effekt. Andelen av kommunens anställda kvinnor som jobbar heltid är i dag 73 procent, jämfört med 66 procent 2017. För tio år sedan var andelen så låg som 59 procent.

Kadefa Rizvanovic är en av de kvinnor som har fått möjlighet att jobba mer. När hon började på äldreboendet Ängsgården 2006 anställdes hon på 75 procent. Nu jobbar hon heltid.

– Tidigare har jag alltid försökt jobba extra så mycket som möjligt för att få ihop fler timmar, så det är skönt att ha en heltidslön nu. Det blir mindre stressigt också, man hinner med mer av det som planeras när man jobbar 8 timmar, säger hon.

Med fyra barn i familjen är heltidslönen ett välkommet tillskott, berättar Kadefa Rizvanovic.

– Förhoppningsvis blir pensionen lite bättre, och man blir inte lika beroende av sin partner, konstaterar hon.

Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) menar att Alliansen redan hade från om heltid som norm på radarn innan det centrala avtalet 2017. Men överenskommelsen var avgörande för att komma igång med frågan på allvar.

– Hittills skulle jag säga att vi är väldigt glada över resultatet, säger Portnoff.

Alliansen sköt till ytterligare en miljon för att finansiera heltidsresan i sin budget för 2020, och kostnaden är nu uppe i totalt tre miljoner kronor. Till 2021 ska alla kommunens anställda inom vård och omsorg ha fått ett erbjudande om att jobba heltid.

Även oppositionsrådet Magnus Johansson (S) är positiv till utvecklingen i Trosa, och hyllar satsningen på heltidsresan. Men samtidigt påpekar han att den ökning som skett i Trosa de senaste åren är från låga nivåer. Enligt SKL:s egna statistikdatabas Kolada är det bara 35 procent av kommunens anställda inom vård och omsorg som jobbar heltid.

– Trosa är sämst i Sörmland. Det är, kort sagt, dåligt, säger Magnus Johansson.

Daniel Portnoff håller inte med.

– Många partier pratar gärna om den här frågan, men det viktigaste här är genomförandet. Det krävs ekonomiska tillskott och en seriös process. Det har vi gjort, säger kommunalrådet.

Kadefa Rizvanovic
Kadefa Rizvanovic
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!