Tomtaklintbranden: polisen utreder som misstänkt mordbrand

En skogsdunge vid Tomtaklintskolan började brinna strax efter lunch på onsdagen, och socialkontoret fick utrymmas på grund av röken.

22 maj 2019 14:58

Vid 14.30-tiden hade räddningstjänsten från Trosa och Nyköping ringat in branden och meddelade att lågorna skulle vara släckta inom kort. Släckning av glödbränder väntas dock pågå ytterligare några timmar.

Det var en skogsdunge, ungefär 200 kvadratmeter stor, några stenkast från Tomtaklintskolan som började brinna.

– Det ligger hus bara 50 meter från branden, men läget är under kontroll och det finns ingen spridningsrisk, säger Henry Linnsen, räddningschef i beredskap på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Han menar att det var en ganska tacksam plats att bekämpa en skogsbrand på.

– Det var tur att det var en skogsdunge. Det var lätt att hålla den på plats när vi hade ringat in den, säger Henry Linnsen.

Socialkontoret i närheten av branden utrymdes, men inte på grund av spridningsrisken utan på grund av rökutvecklingen. Kommunen meddelade på sin hemsida att man inte tog emot några besök under eftermiddagen.

Enligt Henry Linnsen är det hög brandrisk i Sörmland just nu, på grund av det varma vädret.

– Det är jättetorrt vid ytlagret i skog och mark, så folk behöver vara försiktiga med eldning och inte slänga fimpar omkring sig, påpekar han.

En annan riskfaktor är det snöliknande pollendammet som många reagerat på den senaste veckan.

Södertörns brandförsvarsförbund varnar för att luddet från aspfrön brinner mycket lätt. ”Bara under gårdagen hanterade vi 200 markbränder i Stockholms län ­– extrema siffror”, skriver brandmännen på sin facebook och uppmanar vuxna att inte slänga fimpar och att prata med barn och unga om risken att leka med eld.

Vid 19-tiden pågick fortfarande eftersläckningsarbetet på platsen. Två brandmän är kvar på platsen och eftersläcker och bevakar under kvällen. Totalt har en hektar brunnit, området är 100 gånger 100 meter.

Tomtaklintskolan var aldrig hotad.

– Vinden låg rätt för skolan. Vi hann också få stopp på det i tid innan villorna på andra sidan, säger Stefan Karlsson, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Polisen ska skriva en anmälan på misstänkt mordbrand.

– Det kommer att utredas, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Vid 21-tiden lämnade räddningstjänsten platsen, men har för avsikt att återkomma för kontroller senare under kvällen för att se efter att det inte tar sig igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling Stina Järperud 050-728 83