Fräsig gubbe röjer bort stubbar

Stubbar efter en trädfällning kan vara svåra att få bort. Men för Ulf Trobäck och hans kollegor är det inga problem.

 Ulf Trobäck tar bort stubben med hjälp av en stubbfräs.

Ulf Trobäck tar bort stubben med hjälp av en stubbfräs.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-11 21:18

Det var många Trosabor som nyfiket studerade den bullrande maskinen som arbetade vid en fastighet vid Östra Långgatan i förra veckan. Likt en stor bäver tuggade maskinen i sig resterna av ett träd, som snart var ett minne blott. 

Med handverktyg hade arbetet tagit betydligt längre tid. Men på den minilastare som Ulf Trobäck på Trofix använder till flera olika sysslor går det att fästa en stubbfräs i frontlyften. Den maler ner stubben och lämnar ingenting mer än en hög flis efter sig.

I förra veckan handlade det om en kund som ville bli av med stubben efter ett borttaget träd.

– Vi har fräst  ner en fyra decimeter så nu är stubben ett minne blott. Vi har en stubbfräs som är monterad på en maskin som kan användas både till snöröjning stubbfräsning och gräsklippning, säger Ulf Trobäck på Trofix.

Den här gången gick arbetet lätt, men andra gånger kan det vara desto svårare. Stubbar efter stora ekar där omkretsen kan gå långt över en meter är en tuffare utmaning.

– Då går det åt lite mer tid att fräsa bort hela stubben. Men den här var mjuk och fin så den här försvann enkelt, säger Ulf Trobäck.

Förra veckans jobb gjordes åt bostadsrättsföreningen Ölstugan. De slipper nu den klassiska nödlösning som många tar till när de inte får bort sina stubbar.

- Man ser många trädgårdar där de har placerat blomkrukor på sina stubbar, för att de vet inte hur lätt det är att fräsa bort en stubbe, säger Ulf Trobäck.

Stubbfräs är monterad framtill på minilastare.
Stubbfräs är monterad framtill på minilastare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!