Trosa inför ny kategori inom idrottspris

Kommunfullmäktige föreslås införa en ny priskategori inom kultur- och idrottspriset.

Tidigare pristagare av kultur- och idrottspriset i Trosa. Från vänster ses idrottspristagaren 2018 Josefine Kjellsröm, kulturpristagaren 2016 Jim Axén och idrottspristagaren 2017 Jacob Wiberg.

Tidigare pristagare av kultur- och idrottspriset i Trosa. Från vänster ses idrottspristagaren 2018 Josefine Kjellsröm, kulturpristagaren 2016 Jim Axén och idrottspristagaren 2017 Jacob Wiberg.

Foto: Arkivbild

Trosa kommun2019-10-18 22:05

Kultur- och idrottspriset har delats ut sedan 2008 i Trosa kommun.

Kulturpriset delas ut till den som har gjort den viktigaste kulturgärningen i kommunen under året eller över tid, och idrottspriset till den eller de som bedöms ha gjort den största eller viktigaste idrottsprestationen. 

De senaste årens idrottspristagare har varit Josefine Kjellström, Jacob Wiberg och Filip Smith, medan kulturpriset delats ut till Anita Gustafsson, Josephine Betschart och Jim Axén.

Men efter önskemål från föreningslivet föreslår man nu en ny priskategori: Årets lag/ledare. 

Man vill att prestationer utöver de idrottsliga ska kunna premieras, och det är för att möta de här önskemålen som kommunfullmäktige föreslås införa den nya priskategorin. 

Priset ska delas ut till en ledare eller ett lag som "under året profilerat sig på ett särskilt förtjänstfullt sätt". 

De nya kriterierna väntas antas under kommunfullmäktige nästa vecka, och kommer då tas i bruk under 2020. I dem ingår också förslaget att den högsta åldern på idrottsstipendiater höjs till 25 år, och att man stryker frasen att hen ska ha utfört goda idrottsprestationer i nationella och/eller internationella sammanhang, framöver ska det räcka med goda idrottsprestationer punkt. 

Priserna kan inte sökas, utan får att få det behöver man nomineras av en tredje person. Nomineringarna ska ske under oktober månad, och prissumman, som är på 3000 kronor för varje priskategori, delas ut i Trosa stads kyrka vid lucia den 13 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!