(V) vill förändra hur det byggs i kommunen

Trosa kommun prisas i arbetet för de globala målen men oppositionen menar att klimatarbetet måste inkluderas i stadsplaneringen.

Vattenfrågorna är fortsatt viktiga för Trosa kommuns ekoutskott.

Vattenfrågorna är fortsatt viktiga för Trosa kommuns ekoutskott.

Foto: Carolin Ericson

Trosa kommun2019-10-20 09:33

Under det kommande kommunfullmäktige sammanfattar nämnderna sina respektive budgetar och blickar mot framtiden för de fortsatta arbetet. Gitte Jutvik-Guterstam, (V) viceordförande i ekoutskottet, som representerar oppositionen i ekoutskottet anser att kommunen inte kan klappa sig om ryggen bara föra att man gör bra ifrån sig i vissa mätningar. 

– Vi behöver sätta upp klara mål för minska kommunens utsläpp av koldioxid, Som en del av de här så måste vi se över hur vi stadsplanerar i kommunen. Det måste ske en förtätning mellan de tre tätorterna i kommunen, säger hon. 

Stefan Björnmaln, (C) ordförande i ekoutskottet, menar på att de satsningar på området med bland annat förbättrad kollektivtrafik och tar tågbussen som ska föra trosaborna till stationen i Vagnhärad. Han lyfter även kommunens satsning på biobränslet HVO 100 för att göra kommunens fordonsflotta fossilfri. 

I utskottets sammanfattning föreslår man att fortsätta med de mångåriga satsningarna på vatten med syfte att minska övergödningen i Trosaån samt ordna med fria vattenvägar för fisk och andra vattenlevande organismer. Pengar kommer även fortsatt avsättas till det forskningsprojektet som syftar till att odla musslor Östersjön för att minska halterna av kväve och fosfor. 

– Vattenfrågorna är långsiktiga frågor och Östersjön mår bättre idag än tidigare men arbetet där måste fortgå i ytterligare 50-100 år innan vi kommit till rätta med övergödningen, säger Stefan Björnmalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!