Fann stor vikingaskatt – döms till fängelse

Två brittiska män döms till fleråriga fängelsestraff efter att ha hittat en stor myntskatt från vikingatiden, hållit det hemligt och sålt vidare större delen av den.

22 november 2019 16:57

De två männen hittade myntsamlingen i Herefordshire, nära gränsen mellan Wales och England, 2015. 31 mynt som återfunnits har anglosaxiskt ursprung och tros ha grävts ned av en viking år 878 eller 879. Skatten omfattade totalt runt 300 mynt samt en guldring, ett kristallsmycke och silverföremål – men merparten av skatten är på villovägar.

Männen som fann mynten var lekmän med metalldetektorer och man hittade bildbevis för hur stor skatten egentligen var i en av männens telefon. De döms till tio respektive åtta och ett halvt års fängelse för stöld och för att inte ha kontaktat myndigheterna, eller för den sakens skull markägaren.

Det samlade värdet beräknas till från motsvarande 37 miljoner kronor upp till 150 miljoner.

Fem av mynten är av särskilt stor historisk betydelse, med prägling som föreställer kung Alfred av Wessex tillsammans med kung Ceolwulf den II av Mercia. Det tyder på att monarkerna hade en hittills okänd allians.

Det här är en upptäckt av nationell betydelse, från en avgörande tidpunkt i Englands enande. Det kommer precis från den tid då Vikingarna gick till angrepp i stor skala, säger Gareth Williams, expert på medeltida mynt vid British Museum, till BBC.

Ytterligare två män, som beskrivs som mynthandlare, står inför rätta för att ha hjälpt till att hålla saken hemlig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP