Turbulent när Guatemalas president svors in

Guatemalas nye president Alejandro Giammattei lovade hårda tag mot brottsligheten när han svors in under tisdagen. Men ceremonin överskuggades av ilskna protester mot hans korruptionsanklagade företrädare Jimmy Morales.

15 januari 2020 03:54

Morales fick bland annat ägg kastade på sig när han försökte tillträda sin nya roll inom ett regionalt samarbetsorgan.

Hans fyra år vid makten har svärtats ner av misstankar om illegal kampanjfinansiering. Som president har han varit skyddad mot åtal – och väntas åtnjuta viss immunitet även på sin nya position inom Parlamento Centroamericano, som han lyckades tillträda efter att ha eskorterats av kravallpolis.

Även i kongressen uppstod viss turbulens då en del korruptionsanklagade politiker fick kämpa för att inte missa att bli insvurna för en ny mandatperiod.

Bars ur på bår

En av dem, den konservative ledamoten Herbert Melgar Padilla som nyligen genomgått en operation, anlände försenad i rullstol och fick sedan bäras ut på bår. Han riskerade att förlora sin immunitet om han inte kunnat delta och hans röst var också viktig för att säkra högerpartiernas fortsatta ledarskap i kammaren.

Röran tycks ha bidragit till att ceremonin för att svära in den nye presidenten blev flera timmar försenad, vilket bland annat fick USA:s representanter på plats att åka hem utan att ha hunnit delta.

Den 63-årige Giammattei lovar att ta i med hårdhandskarna mot både korruption och brottslighet.

Från och med i dag sätter vi punkt för korrupta handlingar så att de försvinner från det här landet, sade Giammattei vid sitt installationstal.

Ögonen på sig

Hans strategi för att tackla det djupt rotade problemet kommer att följas noga av hans motståndare. Även Morales lovade att ta itu med korruptionen men har fått skarp kritik för att han kastat ut den FN- och Sverigestödda internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig), sedan dess utredningar började krypa nära honom själv.

Politiker på högerkanten, inklusive Giammattei, har utmålat Cicigs verksamhet som ett oacceptabelt intrång i Guatemalas suveränitet.

Den nye presidenten har sagt att han i stället kommer att upprätta en antikorruptionsenhet knuten direkt till presidentkansliet.

"Använd era vapen"

För att tackla den utbredda gängkriminaliteten uppmanar Giammattei bland annat poliser att inte vara rädda för att öppna eld mot brottslingar när det är nödvändigt.

Jag kommer att lägga fram en lag som syftar till att klassa gatugängen för vad de är: terrorgrupper, sade han i sitt tal.

En av den avgående presidentens sista gärningar var att ingå ett migrationsavtal med USA:s president Donald Trump. I och med avtalet betraktas Guatemala som ett säkert tredje land dit USA kan deportera vissa migranter som passerat genom det centralamerikanska landet.

Giammattei har nu att besluta om avtalet, som är vida impopulärt bland guatemalaner, ska utvidgas eller skalas ner. USA har hotat med bland annat strafftullar om Guatemala inte står fast vid avtalet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters