Källor: IS-ledarens identitet fastställd

Den nye ledaren för terrorsekten IS var drivande bakom massmorden på och sexslavhandeln med yazidier. Han var också en av grundarna av extremiströrelsen.

Hans identitet är nu fastställd, uppger underrättelsekällor. Men uppgifterna är mycket osäkra, enligt terrorexperten Hans Brun.

20 januari 2020 23:02

Hans fullständiga namn är Amir Mohammad Abd al-Rahman al-Mawla al-Salbi och han stod företrädaren Abu Bakr al-Baghdadi nära. Det uppger källor inom två underrättelsetjänster för brittiska The Guardian.

Enligt källorna ingår al-Salbi i IS innersta krets och är jämte al-Bahgdadi en av rörelsens mest inflytelserika ideologer. Han ska vara av turkmenisk härkomst och från staden Tal Afar i Irak – en stad som varit något av ett centrum för jihadistiska nätverk. Enligt uppgifterna till The Guardian var al-Salbi ledande i genomdrivandet av de påbud som ledde fram till massmorden på yazidier i Irak 2014 och beslutet att hålla kvinnor och barn ur den religiösa minoritetsgruppen som sexslavar.

Amerikanskt fängelse

Den nye ledaren satt 2004 fängslad i det amerikanska Camp Bucca-fängelset i Irak, där han träffade al-Baghdadi, skriver The Guardian.

Men vissa analytiker anser att uppgifterna om nye ledarens identitet är mycket osäkra.

Den här personen, eller det här namnet, har förknippats med ledarskapet i IS tidigare. Men det är väldigt svårt att avgöra vad som är sant och vad som är falskt, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

USA har utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som leder till att Amir Mohammad al-Salbi grips. Om det är samme person som nu uppges vara IS ledare har dock inte bekräftats av terrorrörelsen.

Enligt Brun är det inte ens säkert att namnet tillhör en och samma person.

Det som är intressant är att det här är ett namn och en figur som hela tiden dyker upp i ledarskapscirklar, säger Brun och understryker att det är viktigt att förhålla sig oerhört källkritisk till uppgifterna.
Problemet för oss är att det är omöjligt att avgöra det här. Vi vet inte om det är en planterad historia av IS som har köpts och accepterats av underrättelsetjänster eller om det är underrättelsetjänster som lämnar ut information som de är säkra på är korrekt.

Försiktigare och försiktigare

Bara timmar efter det att terrorledaren al-Baghdadi dödades, i samband med en amerikansk räd mot dennes gömställe i Idlibprovinsen i Syrien i fjol, namngav IS en efterträdare. Den nye "kalifen" presenterades då av rörelsens propagandaorgan som Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, vilket har antagits vara ett nom de guerre, alltså ett täcknamn.

Problemet för IS, precis som för al-Qaida, är att västvärlden har varit så oerhört effektiv när det gäller att identifiera och eliminera ledarskapet. Man blir försiktigare och försiktigare med att uppge vem som leder organisationen, säger Brun.

Amir Mohammad al-Salbi, som nu uppges vara IS-ledare, sägs även ha burit täcknamnen Haji Abdullah och Abdullah Qardash.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Norman/TT