Norska åt sin häst – dödshotades

En 18-årig kvinna från Trøndelag har dödshotats och fått internationell uppmärksamhet efter att ha ätit sin egen häst. Men tilltaget får stöd av forskare.

12 oktober 2019 01:04

Kvinnan publicerade en bild på måltiden på Facebook, vilket resulterade i en mängd mordhot på norska, ryska, franska och spanska.

Det är möjligt att jag har blivit världens mest hatade 18-åring. Många skriver att jag är en psykopat, att de hoppas att jag inte har barn och att jag bör berövas rätten att ha djur, säger hon till NRK.

Måltiden har uppmärksammats av medier i Storbritannien och USA. Enligt kvinnan hade hästen en obotlig skada och var tvungen att avlivas.

I tidningarna låter jag som en kallblodig mördare, som plötsligt en dag blev hungrig och gick till stallet och dödade min häst, säger kvinnan.

Måltidsforskaren Annechen Bahr Bugge vid Oslo storstadsuniversitet säger att människor med tiden har utvecklat en relation med hästen som gör att vi uppfattar den som oätlig. Ändå tycker hon att 18-åringen är nyskapande.

Vi har blivit mer medvetna om en hållbar kost, och i det ljuset är (kvinnans) handling bra. Hon valde att låta hästen bli mat snarare än att låta den ruttna och förvandlas till skräp.
Fakta: Äta häst

I Sverige blev det tabu att äta hästkött när kristendomen kom till Norden under vikingatiden. Dessförinnan hade hästar både offrats till gudarna och ätits av människor.

Det kristna förbudet sjönk så småningom i glömska, men hästarna fortsatte att ha en särställning gentemot andra husdjur.

Måltidsforskaren Richard Tellström har i en tidigare intervju med TT beskrivit det som att matkultur inte har några rationella förklaringar, utan sitter i våra huvuden, där vi delar upp vad som är ätbart och inte.

På flera håll äts dock häst friskt. Belgien är en stor exportör, medan Italien är en stor importör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-NTB