Över tusen år gammalt skepp upptäckt i Norge

Arkeologer har hittat spår av ett gammalt skepp på Edøya i Norge. Skeppet är troligtvis från vikingatiden – eller ännu äldre.

Upptäckten är helt unik, säger arkeologen Arve Nytun.

23 november 2019 19:46

Spåren från fartyget hittades vid en gammal gravplats på ön Edøya i Smøla kommun som ligger vid sjöfarten in till Trondheim – samma plats där Harald Hårfager utkämpade två sjöslag om kungamakten i Norge i slutet av 800-talet.

Fyndet har både nationell och internationell betydelse, enligt Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre).

"Skeppet är viktigt för vår historia", säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Nu måste vi hitta rätt sätt att behandla det på."

"Fantastiskt fynd"

Skeppet upptäcktes under projektet "En bit av historien" där trakterna kring Edøya utforskas.

Det här är ett fantastiskt fynd som understryker vilken central position den här ön har haft i historien, säger arkeologen Arve Nytun.

I gropen där resterna från skeppet hittats syns avtryck från skrovet, som visar att fartyget var minst 13 meter långt och kanske så långt som 18 meter.

Upptäckter med teknik

Troligtvis är skeppet från vikingatiden (800–1050) men det kan vara ännu äldre – så gammalt som från den norska tidsperioden Merovingertiden (från cirka 570–800).

Det är för tidigt för att ge en säker datering av skeppet, men vi vet att det är mer än tusen år gammalt, säger arkeolog Knut Paasche.

Det var arkeologer från Møre og Romsdal fylke (motsvarande län) och Norska institutet för kulturminnesforskning (NIKU) som upptäckte skeppet med hjälp av georadar. Med samma teknik hittades ett annat vikingaskepp i Gjellestad för ett år sedan ungefär.

Jag tror att vi kommer att hitta mer framöver eftersom tekniken fortsätter att ta språngsteg, säger Paasche.
Fakta: Skeppsfyndet

Skeppet i graven hittades på ön Edøya i Møre och Romsdal fylke. Det kan vara daterat från vikingatiden eller tidigare.

Arkeologerna Manuel Gabler och Dag-Øyvind Engtrø Solem vid NIKU genomförde undersökningar med georadar i september som ledde till upptäckten.

Georadar kan liknas vid ett ekolod som sänder ner signaler i marken och skickar tillbaka en reflektion. På det sättet kan arkeologer kartlägga ett område utan att göra större fysiska ingrepp. Tekniken är utvecklad av NIKU genom det internationella forskningsprojektet LBI ArchPro.

Inte sedan tidigt 1900-tal har ett så stort fynd gjorts i Møre och Romsdal.

Källa: Møre och Romsdal fylkeskommuner

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-NTB