Pandan Chuang Chuang dog av hjärtinfarkt

Den omtyckta jättepandan Chuang Chuang dog i Thailand i september. Dödsfallet ledde till starka reaktioner bland pandaälskare som ifrågasatte dödsorsaken.

Nu har kinesiska experter kommit fram till att Chuang Chuang dog av en hjärtinfarkt.

9 oktober 2019 09:05

De kinesiska experterna hade skickats till Thailand för att utreda varför den 19-åriga pandan dog på Chiang Mai Zoo, där han bott sedan 2003. Pandor brukar kunna leva uppemot 30 år i fångenskap.

Chuang Chuang hade bott i ett luftkonditionerat hägn med honan Lin Hui. Båda var utlånade från den kinesiska staden Chengdu inom ramen för Kinas så kallade pandadiplomati där nationaldjuren lånas ut till djurparker runt om i världen till höga kostnader. Han skulle flytta hem till Kina igen år 2023.

Många kineser ansåg att dödsfallet kantats av "misstänkta omständigheter", vilket diskuterades på den kinesiska mikrobloggen Weibo. Den thailändska djurparken kritiserades för att ha gett honom mogen bambu, som vanligtvis är hårdare och används till möbler, som mat.

Det är dock oklart om bilder som delats på nätet faktiskt är bilder av just Chuang Chuang.

Chiang Mai Zoo-chefen Wutthichai Muangmun har uppgett att pandan före sin död ägnade sig åt sin favoritsysselsättning, att äta bambu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP