Rapport banar väg för sydafrikansk landreform

Sydafrika planerar en omfattande landreform. Men flera frågetecken återstår. Förhoppningen är att en ny rapport ska räta ut dem.

11 juni 2019 21:59

Efter flera månaders försening har en expertpanel tillsatt av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa överlämnat sin rapport om landets planerade landreform.

Regeringspartiet ANC föreslog i fjol en grundlagsändring som skulle tillåta staten att konfiskera mark utan att ersätta ägarna.

Landreform har seglat upp som en av de största frågorna i sydafrikansk politik. 25 år efter apartheids fall plågas landet av avgrundsdjupa ekonomiska klyftor och många spårar ojämlikheten till den skeva fördelningen av land – under apartheid konfiskerade det vita minoritetsstyret merparten av all odlingsbar mark.

Samtidigt som en stor majoritet av ANC:s kärnväljare stöder en landreform oroas näringslivet över ekonomiska konsekvenser samt att internationella investerare ska fly.

Regeringen planerar att lägga fram förslaget i oktober. För att träda i kraft måste det antas av parlamentets bägge kammare samt godkännas av presidenten. Rapporten, som ännu inte offentliggjorts, förväntas få stor inverkan på hur den färdiga lagen kommer att se ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters