Kinesiskt lungvirus sprids till flera länder

Sex personer har avlidit och över 300 har smittats av det sarsliknande kinesiska lungviruset, som spridits till flera länder.

Det första fallet av smittan har nu konstaterats i USA.

Världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge.

21 januari 2020 02:08

En särskild WHO-kommitté ska mötas på onsdag och fatta beslut om huruvida nödläget ska utlysas. Men redan på tisdagen varnade organisationen för virusets spridning.

Fler fall är att vänta i andra delar av Kina och möjligen i andra länder de närmaste dagarna, sade WHO:s talesman Talik Jasarevic.

WHO har bara utlyst nödläge en handfull gånger tidigare, som vid svininfluensan 2009 och under ebolaepidemin i västra Afrika 2014–2016.

Fler provinser

Parallellt duggade uppdateringarna om det nya coronaviruset tätt: Totalt har över 300 fall bekräftats i Kina enligt landets hälsokommission. Smittan har konstaterats i flera kinesiska provinser. I provinsen Guangdong har minst 14 fall konstaterats. I Zhejiang har fem personer insjuknat. Och i den centralkinesiska staden Wuhan i Hubeiprovinsen, där sjukdomen först upptäcktes, har antalet döda stigit till sex personer.

Totalt 258 fall har bekräftats i staden, säger borgmästaren Zhou Xianwang i en intervju med statlig tv.

Minst 15 av dem är vårdarbetare som insjuknat i lunginflammation.

I provinsen Henan förbjuds försäljning av levande fjäderfän på marknader, för att minska smittspridning.

Taiwan bekräftar också sitt första fall – en taiwanesisk kvinna som vanligtvis bor i Wuhan men som flög till Taiwan på måndagen. Besättningen och övriga passagerare på planet, totalt 46 personer, har isolerats.

Även USA har fått sitt första fall, bekräftar den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. Det rör sig om en man i 30-årsåldern som har rest från staden Wuhan i Kina till delstaten Washington. Mannen ska inte ha besökt den fisk- och skaldjursmarknad som kopplas till utbrottet. Han vårdas nu på sjukhus.

Utökade kontroller

Därmed finns bekräftade fall i Kina, Taiwan, Japan, Thailand, Sydkorea och USA.

Filippinska myndigheter utreder ett möjligt fall, en femårig kinesisk pojke med influensaliknande symptom som varit i Wuhan. Australiska myndigheter genomför också tester på en sjuk resenär som varit i Kina och hålls isolerad i sitt hem. Och flygplatser i bland annat Australien, Bangladesh, Hongkong, Malaysia, Nepal, Singapore, Thailand, Taiwan och USA meddelar att utökade kontroller, bland annat feber-screening, satts in för resenärer från centrala Kina.

Ryssland har utöver kontroller på flygplatser infört screening vid gränsövergångar från Kina.

Nordkoreanska myndigheter uppger att landet ska stängas för utländsk turism av fruktan för viruset.

Många resenärer trängs

Kinesiska myndigheter har sedan tidigare meddelat att viruset smittar mellan människor. Det är en dålig nyhet, kanske speciellt med tanke på att det kinesiska nyåret börjar i helgen. Det är kinesernas allra största resehelg och hundratals miljoner människor trängs på flygplan, tåg och i bussar – vilket är en alldeles ypperlig miljö för smittspridning.

Zhong Nanshan, forskare vid Kinas hälsokommission, tror dock inte på en lika omfattande epidemi som vid sarsutbrottet 2002–2003, då närmare 800 personer avled. Han säger att den nya smittan kan stoppas med ökad vaksamhet och förebyggande åtgärder.

Det tog bara två veckor att identifiera det tidigare okända coronaviruset, säger han till statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters