Solberg kvar trots norsk regeringskris

Fremskrittspartiet och dess ledare Siv Jensen lämnar den norska regeringen efter den politiska krisen med en terrormisstänkt kvinna som fått återvända till Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) fortsätter att regera.

Men oppositionen konstaterar att "borgerligt kaos råder".

20 januari 2020 04:56

Siv Jensen har varit under hårt internt tryck den senaste tiden. Flera distriktstoppar i Fremskrittspartiet (FRP) har krävt att det främlingsfientliga partiet lämnar regeringen sedan man tillåtit en 29-årig kvinna med kopplingar till terrorrörelsen IS att återvända till Norge med sina barn.

Under förmiddagen träffade finansminister Jensen statsministern och Høyreledaren Erna Solberg. Hon lämnade sitt möte med Solberg efter knappt en timme. Sedan kom beskedet från partiledningen.

Vi får helt enkelt inte igenom tillräckligt av FRP:s politik för att det ska vara värt det, sade Jensen på presskonferensen i Oslo.

Den före detta finansministern förklarade samtidigt att hon fortsätter att stödja Solberg som statsminister.

Blir kvar

Direkt efter FRP:s utspel konstaterade statsminister Solberg att hon fortsätter att styra Norge. Hon försvarade också beslutet att tillåta kvinnan att återvända till Norge, och sade att beslutet står över viljan att "behålla lugn och ro inom regeringen".

Solberg förklarade att diskussioner inleds med de återstående regeringspartierna.

Vår utgångspunkt är det regeringsprogram vi har, sade Solberg på frågor om regeringens framtid och eventuella nya regeringskonstellationer.

Sju ministerposter ska ersättas i regeringen. Förutom finansministerpostern innehade FRP bland annat olje- och energiministerposten samt justitie- och invandringsministerämbetet.

Arbeiderpartiet kritiskt

Oppositionen var skarp i kritiken över regeringen och splittringen:

Det råder borgerligt kaos, sade Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre.
Det är ett stort nederlag för FRP att inte lyckas att sitta i regeringen mandatperioden ut, fortsatte han utan att avslöja eventuella motdrag från Arbeiderpartiet.

Den utlösande faktorn till krisen är att regeringen i förra veckan beslutade att hämta hem en norsk-pakistansk 29-årig kvinna och hennes sjuka barn från Syrien.

FRP har velat hjälpa kvinnans barn hem, men inte mamman.

Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, sade Jensen om ärendet.

Har häktats

Kvinnan anklagas av PST, den norska säkerhetspolisen, för samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS. Hon kom till Norge i fredags och nekar till straffrättsligt ansvar för att ha varit med i extremistiska terrorrörelser. Hon häktades på måndagen, och enligt hennes advokat vill kvinnan samarbeta med säkerhetspolisen.

PST meddelade på eftermiddagen att den häktade kvinnan är tillsammans med sina två barn på ett sjukhus. Kvinnan har belagts med besöksförbud och får inte heller ta emot brev eller följa medier. Kvinnan ska vara häktad i fyra veckor. Det är osäkert om hon ska vara kvar på sjukhus eller överföras till häkte.

Fakta: Siv Jensen

Siv Jensen föddes 1969 och växte upp i Oslo. Hon har en ekonomexamen från Norges handelshögskola och arbetade innan sin politiska karriär bland annat på en radiostation.

1997 blev hon invald i det norska stortinget och utsågs två år senare till förste vice ordförande i Fremskrittspartiet. Det dröjde ytterligare sju år innan hon tog över partiledarposten från Carl I Hagen.

I Erna Solbergs (Høyre) regering har Siv Jensen haft rollen som finansminister.

Fremskrittspartiet karakteriseras som främlingsfientligt och placeras ofta i gruppen av missnöjespartier och högerpopulistiska partier.

Källa: Fremskrittspartiet.no, NE


Fakta: Mandatfördelning i stortinget

I valet den 11 september 2017 fick de fyra borgerliga partierna i Norge totalt 88 av 169 mandat i stortinget.

Høyre, som leds av Erna Solberg, fick 45 mandat.

Liberala Venstre fick 8 mandat och främlingsfientliga Fremskrittspartiet, 27 mandat. De tre bildade regering med Solberg som statsminister.

Kristelig Folkeparti, med 8 mandat, tog plats i den borgerliga alliansregeringen 22 januari 2019.

Oppositionella socialdemokratiska Arbeiderpartiet fick 49 mandat.

Senterpartiet, med landsbygdsfrågor som grund, fick 19 mandat.

Vänsterpartiet Sosialistisk Venstreparti fick 11 mandat.

De båda småpartierna Rødt och Miljøpartiet De Grønne fick 1 mandat vardera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristin Groth/TT, Grim Berglund/TT