Tredje dödsfallet på grund av viruset i Norge

Norge vidtar drastiska åtgärder för att hejda coronavirusets framfart.

Gränserna stärks, flygplatser och hamnar stängs och regeringen avråder från utlandsresor.

Under lördagskvällen rapporterades landets tredje dödsfall kopplat till coronaviruset.

14 mars 2020 04:44

Tidigare under dagen kom beskedet att Norges regering avråder från alla utlandsresor som inte är absolut nödvändiga fram till den 14 april.

Därefter meddelade landets statsminister Erna Solberg att Norge från och med måndag morgon stänger sina flygplatser och hamnar för att hejda coronavirusets framfart.

Norska medborgare i utlandet kommer naturligtvis att få tillåtelse – och vid behov, hjälp – att återvända hem, säger Solberg (Høyre).

Norge kommer att stärka gränskontrollerna. Vi gör detta för att beskydda oss från viruset och säkra ekonomin, fortsätter hon.

Rederiet Colorline ställer därmed in passagerarbåttrafik från och till landets hamnar, däremot fortsätter frakttrafiken som vanligt.

Inrikesflygen kommer att gå som normalt, enligt flygbolaget Avinor.

Två veckors karantän

Utrikesdepartementet och Solberg uppmanar även alla norska medborgare som befinner sig på resa i utlandet att överväga att åka hem så fort som möjligt.

Norges åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset innebär också att utländska resenärer – undantaget resenärer från Sverige och Finland – antingen kommer att sättas i karantän i 14 dagar, eller skickas tillbaka med vändande flyg, rapporterar norska medier.

Beskedet i fredags kväll var att undantaget skulle gälla samtliga nordiska länder, men under lördagen meddelade hälso- och omsorgsminister Bent Høie i ett uttalande på regeringens hemsida att inresereglerna skärps för inresande från Danmark och Island.

Kommunalrådet Eyvind Jørgensen Schumacher i Ullensaker kommun, där Oslos internationella flygplats Gardermoen är belägen säger till tidningen VG att kommunen har avsatt 350 hotellrum för att kunna genomföra karantänerna. Kommunen har också bett det norska försvaret om hjälp med att verkställa de nya reglerna, som börjar gälla från och med lördag.

Tredje dödsfallet

Det behövs folk som kan stå vid gaterna och informera om karantänsbestämmelserna. Vi behöver också assistans med att transportera folk dit de ska, säger Schumacher till nyhetsbyrån NTB.

Om resenärer inte vill sitta i karantän, eller om det inte skulle finnas någonstans där de kan hållas isolerade, kommer de att skickas tillbaka med första bästa flyg.

På lördagen kom beskedet att ytterligare två personer i Olso, Norge, avlidit till följd av coronaviruset. Nu har tre personer i landet avlidit till följd av smittan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!