Dokumentär visar kritiserad avel av jätteräv

Pälsdjursindustrin i Finland anklagas för missförhållanden. I en schweizisk tv-dokumentär hävdas att den hårt kritiserade aveln av jätterävar med hälsoproblem fortfarande pågår.

8 januari 2020 02:50

För ett par år sedan publicerade den finländska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille (Rättvisa åt djuren) bilder på blårävar som har avlats till att bli så stora så de knappt kan röra sig, med vridna ben och ögoninflammationer. Syftet har varit att få fram större skinn.

Nu har schweiziska tv-bolaget SRF i samarbete med organisationen publicerat en dokumentär med bilder på jätterävar. En del av filmerna har tagits nattetid från utsidan, sedan de nekats tillträde till pälsfarmerna.

Pälsuppfödarna har lovat att sätta punkt för uppfödningen av jätterävar, men det har inte skett, säger Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille till Yle.

Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, säger att branschen arbetar aktivt för att få ner storleken på djuren. Men påpekar samtidigt att det är stor skillnad i storlek på en farmräv och en vild räv.

De rävar som finns på våra farmer är ju framavlade i syfte att vara produktionsdjur, säger han till Yle.

Han antyder också att filmarna kan ha valt kameravinklar som framställer djuren så stora som möjligt och att en del av filmmaterialet kan vara gammalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT