Utbildning i EU: Gärna utbyte, men inget mer

Utbyte är bra, men pekpinnar ointressanta, när EU-länderna pratar utbildning.

Vi vill bestämma själva, lyder budet.

8 november 2019 14:14

För första gången någonsin hålls ett gemensamt möte mellan EU-ländernas finans- och utbildningsministrar för att diskutera hur man på bästa sätt strävar efter effektivitet och kvalitet i utbildningen.

Jättespännande. Jag ser det som ett tecken på att det finns ett ökat intresse för utbildningens betydelse för hur ekonomin funkar, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på plats i Bryssel.
Vi har jättemycket att lära oss. Tack vare Pisa-undersökningen så vet vi mycket mer om andra länders utbildningssystem och vad man gör som funkar bra och vad som funkar dåligt. Vi har allt att vinna på att lära oss mer, säger Ekström.

Att utbyta erfarenheter är dock en sak. Något helt annat är att låta EU lägga sig i mer av utbildningsfrågorna. För det finns i princip inget intresse alls.

Jag vill absolut inte ha en sådan utveckling. Utbildningsfrågorna ska vi bestämma om själva hemma i Sverige. Däremot finns det väldigt mycket att lära sig av att man jämför systemen med varandra, säger Anna Ekström.

Vissa finansministrar verkar samtidigt lätt oroliga för vad fredagens möte ska landa i.

Jag hoppas att utbildningsministrarna inte bara kommer att be om mer finansiering, säger Finlands Mika Lintilä till tidningen Helsingin Sanomat.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT