Experternas tips på hur du minskar svinnet

Expertpanelen i Nicolaiskolan delade med sig av sina bästa tips. Ta del av dem här:

19 februari 2018 16:15

Använd blasten

Blasten från rotselleri kan bli en fin krydda om den hackas och torkas. Färsk kan den användas i sallad, den är "tjusig och smakrik".

De fina bladen i rödbetsblasten passar bra i salladen, den är fin och smakar gott, tipsar Kajsa Moberg.

Ostkanter

Den sista biten på osten (utan vaxet) kan rivas ner och frysas. Eller så kan de användas till att göra ostbollar: Blanda olika ostkanter och rulla i riven kavring och servera kallt som tilltugg (tips från Lotta Hirwing).

Potatisskal

Kan användas till hemmagjorda chips. Helst ekologisk, eftersom potatis är en av de mest besprutade livsmedel vi äter. Men den växer under jorden och så länge du inte äter potatisskalchips från konventionell potatis varje dag är det okej, säger Jonas Hammar.

Räkskal

Koka med vatten, salt och grönsaker och det blir en god fond (när skalen har silats bort) till soppa eller sås, tipsar Lotta Hirwing.

Bruna bananer

När bananerna börjar mörkna, lägg in dem i frysen och plocka fram när det är dags att göra smoothie.

Broccolistjälkar

Går finfint att använda tillsammans med kronan.

Taco-rester

Efter en taco-fredag blir det lätt lite kvar av både det ena och det andra. Kanske räcker det inte till en hel taco-måltid. Lina Hallbäck tipsar om att göra en taco-paj där allt som blir över kan användas. Liselott Hagberg tipsar om "tacomelett" där köttfärsen strös över omeletten och grönsakerna äts som sallad.

Crepes

Rester av lite av varje? Gör en röra som fyllning till crepes. Vad går inte att lägga i crepes, frågar sig Jonas Hammar. Likaså varma mackor som också går bra att göra av gårdagens matsäcksmackor.

Grötrester

Om inte all frukostgröt går åt funkar resterna bra att baka bröd på. Eller som bas till biffar. Lägg i andra ingredienser och använd grötresterna som bindningsmedel i stället för ägg (tips från Kajsa Moberg).

Möglig mat - måste allt slängas?

Svaret är nej. All mat måste inte slängas för att det har börjat mögla. Exempelvis ost går bra att äta efter att den mögliga delen skurits bort. Bröd däremot bör slängas när det är angripet då mögelsporerna snabbt sprider sig i bröd. Finns lite mögel på toppen i creme fraiche-burken går det bra att ta bort och sedan använda resten. Samma sak med grönsaker och frukt, skär bort den mögliga delen så är det inga problem att äta det som är kvar.

Blev det inte som du hade tänkt?

Byt namn på rätten. Var öppen och laga mat efter vad som finns hemma. Saknas något, byt ut med någon annan ingrediens och kalla rätten för något annat. Tips från Jonas Hammar: Kung Birgers svamplåda.

Pruta

Butikerna slänger stora mängder mat som närmar sig bäst-före-datum, eller som ser lite skadad ut. Våga pruta, tipsar Kajsa Moberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa