Oxelösunds nyföretagande ökar mest

Oxelösunds nyföretagande har ökat mest i östra Sörmland jämfört med förra året. På Nyföretagarcentrum som hjälper företagare har man jobbat långsiktigt med kommunen och riktat in sig på att engagera nyanlända.

11 juli 2017 05:59

Enligt statistik från Bolagsverket har antalet nyföretagare i landet minskat i år marginellt jämfört med förra året under samma period, och detsamma gäller för östra Sörmland. Men för Oxelösund, som uppmärksammats som Sveriges minst företagsamma kommun av Svenskt Näringsliv två år i rad, pekar i stället siffrorna uppåt. I år har 29 företag startat jämfört med 20 förra året under samma period. Catharina Fredriksson (S), kommunalråd i Oxelösund välkomnar resultatet.

– Det känns jätteroligt att se sådana positiva siffror för kommunen, säger hon.

Hon säger vidare att man i höst ska titta mer på vad för typ av företag som startar i Oxelösund och se om ökningen har något att göra med kommunens arbete och vad man kan göra för att fortsätta utvecklingen. Bland annat har man ett samarbete med Nyföretagarcentrum Östra Sörmland som arbetar med att ge gratis rådgivning och kurser i egenföretagande. Där har man försökt rikta in sig på just Oxelösund under en tid, till exempel med att hjälpa nyanlända att starta eget.

– Vi har hållit kurser på enklare svenska som mer handlat om hur det är att driva företag i Sverige som Nyköpings kommun anordnat och där Oxelösund köpt platser. Många nyanlända har varit entreprenörer i sitt hemland och vill komma i gång här, berättar Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Hussam Eddin Al Soufani från Syrien kom till Sverige 2014 och har drivit närlivsbutik i Oxelösund centrum i drygt ett år. Varorna han säljer är från hela världen. Affärerna är på uppgång och nu har han just bytt till en större lokal.

– Början är svår, men ju hårdare du jobbar desto mer framgång får du, säger han om sitt företagande.

Han berättar att det här egentligen inte är hans område, utan att han har en universitetsutbildning i affärsadministration från USA och har jobbat inom oljeindustrin i Kuwait. I Sverige sökte han jobb inom de områdena men språket gjorde det svårt, även om han pratar flytande engelska och kan en del svenska. Hans fru övertygade honom att starta eget och nu har det fortsatt. Han har gått kurser i företagande och tänker också starta klädbutik med frun och expandera. På sidan av pluggar han för att slutföra sin master.

– Vi är hårt jobbande. Jag vill vara produktiv och betala tillbaka till samhället, säger Hussam som dessutom pendlar från Norrköping varje dag även om han vill flytta till Oxelösund.

Att Oxelösund har en stor arbetsgivare i SSAB har tidigare varit en förklaring till det låga antalet egenföretagare. Kommunalråd Catharina Fredriksson tror att det är viktigt att ha flera olika typer av jobbmöjligheter i Oxelösund.

– Vi vill ha mer dynamik och inte bara vara beroende av en stor arbetsgivare. Det skapar en bättre arbetsmarknad, säger hon.

Nyföretagandet i siffror

Kommun Antal nya företag jan-jul 2016 Antal nya företag jan-jul 2017 Förändring

Gnesta 35 25 - 28,6%

Oxelösund 20 29 + 45,0%

Nyköping 203 208 + 2,5%

Trosa 58 49 - 15,5%

Ö Sörmland 316 311 - 1,6%

Sverige 39591 38908 - 1,7%

(Företag som inkluderas är Aktiebolag, Enskilda näringsidkare, Kommanditbolag och Handelsbolag.)

Källa: Bolagsverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Westling