Tessinmöglet: Allergier och andningsbesvär tvingade dem att byta skola

Från en aktiv fritid och höga skolambitioner till att knappt orka röra sig. Minna Uller och Moa Nordström sätter det i samband med problemen med mögel på Tessin. Nu är de tillfälligt flyttade till Gripen och vågar inte återvända till Tessin.

18 januari 2018 06:00

Onsdagen var återkomst till skolan för Moa Nordström och Minna Uller. Men det var inte till Tessin, där de går tredje året på samhällsprogrammet, utan till ett grupprum på Gripenskolan.

De båda har varit sjukskrivna både före och efter jullovet och Moa är konstaterat allergisk mot det mögel som finns på Tessin.

– Det är svårt att säga när allt började, men jag hade liknande symtom för ett och ett halvt år sedan. Sedan om det berodde exakt på möglet är svårt att veta, då jag har andra allergier och astma som gör mig extra känslig, säger Moa.

Hon har tidigare varit aktiv och spelat innebandy, något hon fick sluta med på grund av hälsoproblem.

Minna har inte upplevt liknande besvär förr, utan har också varit en aktiv person fram till att allt verkligen brakade samman i december.

– Först blev jag onormalt trött. I december började jag få tryck över bröstet, det gick att hantera en vecka men sedan fördes jag till akuten då jag inte kunde andas som jag skulle och där visade det sig att jag hade läckage på en lunga, berättar Minna.

Då hon aldrig har haft några problem med allergier eller liknande har man kopplat allt till möglet i skolan.

– Jag hoppades under jullovet att de skulle flytta oss alla från Tessin, därför kändes det som ett stort svek att vi skulle få gå tillbaka dit. Men jag vågar inte det förrän de kan garantera att det är helt säkert, säger Minna, som verkar ha svårt att ens lita på garantier.

Att där går ungdomar som elitsatsar på idrott som blir sjuka av att gå i skolan, det känns inte rättvist.

Både Moa och Minna går fortsatt under utredning och kan inte säkert säga om det är några bestående men de fått av situationen på Tessin.

De båda har i alla fall känt att de blivit bättre under frånvaron från Tessin. Bara den korta stund de på onsdagen var tillbaka för att hämta skolböcker kände de av problemen.

– Sedan att där går ungdomar som elitsatsar på idrott som blir sjuka av att gå i skolan, det känns inte rättvist, konstaterar Minna, som knappt orkat följa med och handla under sjukskrivningen.

Nu väntar studier, utan direkt lärarledning, i ett grupprum på Gripenskolan.

– Än så länge gäller det januari månad ut, så får vi se vad som händer sedan, säger de och berömmer samtidigt skolledning, lärare och sjukvård för all hjälp de fått.

Hur påverkar flytten er i skolarbetet?

– Klart det påverkar att sitta utan lärare. Vi har mailkontakt men missar ju genomgångar och jag lär mig mer av att lyssna på en lärare än läsa lärarens papper, säger Moa.

De pekar även på det sociala med skolan, studentår som det dessutom är för dem.

– Nu blir vi splittrade från klassen. Vi vill ha en vanlig vardag då vi är ambitiösa elever. Vi hade kunnat vara hemma, men vi vill tillbaka till skolan, understryker Minna.

Vad händer för er i februari, om nu det här ska gälla januari månad ut?

– Förhoppningen är att de ska hitta en lösning för alla, så vi väntar och gör det bästa av situationen, säger Minna.

Är det fler än ni som har liknande problem och också kommer flyttas?

– Vi har inte hört om några andra som ska flyttas, men vi vet att det finns andra i klassen och på skolan som inte mår helt bra av det här, avslutar Moa.

Mögelproblemen på Tessin

I december gjordes mer omfattande analyser av miljön på Tessinskolan. Nu berättar två lärare att de slog larm redan vid skolstart, bara några månader efter Omegaskandalen och långt innan analysarbetet.

Man har testat salar som visat sig ha förhöjda värden av bakterier och svamp, salar som används fortfarande på Tessinskolan. Men rektor Cecilia Karlström är inte orolig för hälsan hos personal och elever.

Miljöexperter har dock dömt ut de metoder som används på Tessinskolan för att få bukt med mögelproblematiken.

För en vecka sedan stängdes Tessinskolan av skyddsombuden, en stängning som dock snabbt hävdes av Arbetsmiljöverket. Verket planerar dock att besöka skolan efter att ha konstaterat att ett arbetsmiljöproblem finns.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Langbrandt